logo SZH

Minister redt grootste deel zeldzame koeien, behalve het melkvee

geplaatst op: 30 maart 2018 | door: Nonja Remijn | met de tags: , , ,

Oer-Nederlandse melkveerassen dreigen uit te sterven

Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) is verheugd over de redding van het grootste deel van de zeldzame koeien in Nederland. Met de vrijstelling op de fosfaatwetgeving van de zoogveesector, de koeien die alleen voor vlees worden gehouden, is 70 procent van alle zeldzame Nederlandse runderen gered. Deze groep telt zo’n 10.000 koeien. Maar voor de 3000 zeldzame melkkoeien die Nederland nog rijk is, dreigt het doodvonnis. Want landbouwminister Carola Schouten heeft voor de zeldzame melkveerassen nog geen oplossing. Hiermee verdwijnt alsnog ons genetisch, levend erfgoed.

Van het melkvee staat het Fries Roodbont op dit moment op het punt van uitsterven en het Fries Hollandse rund en de Groninger blaarkop begeven zich naar de gevarenzone. Voor de nog resterende populatie Maas-Rijn-IJsselvee (de MRIJ) dreigt een halvering.

SZH hoopt dat Minister Schouten voor deze groep een vrijstelling of een andere oplossing vindt. Er moet meer oog komen voor deze robuuste Nederlandse ‘dubbeldoel-koeien.’ Recent nog publiceerde de Wageningse wetenschapper Theun Vellinga een rapport waaruit blijkt dat de dubbeldoel-koe die zowel vlees als melk levert, veel duurzamer is dan de massaal gehouden Holstein Friesian. Toch zijn nagenoeg alle 1,3 miljoen melkveekoeien in Nederland van dit in Amerika doorgefokte ras, zo’n 98 procent. De oude Nederlandse rundveerassen maken amper een kwart procent van de Nederlandse melkveestapel uit, terwijl juist deze zeldzame koeien passen bij de noodzakelijke transitie naar een echt duurzame, groene landbouw aldus SZH-voorzitter Geert Boink. ‘De koe van de toekomst gaat zo ten onder aan de fosfaatproblematiek.’

Minister Schouten spreekt in haar brief ook over andere mogelijkheden om het lot van zeldzame Nederlandse rundveerassen te verbeteren. In veel Europese landen krijgen boeren een premie voor een zeldzaam landbouwhuisdier om zo de agro-biodiversiteit in stand te houden. Nederland heeft deze mogelijkheid tot op heden helaas laten liggen, zoals blijkt uit meerdere kritische Europese rapporten. SZH is blij met het behaalde resultaat voor de zoogveesector, maar hoopt de komende maanden verder in overleg te blijven zodat ook de zeldzame melkveerassen worden gered.

–//–

Links naar samenvattingen en volledige artikel Theun Vellinga:

Link naar brief minister Schouten

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×