Honden

De hond is een van de eerste gedomesticeerde huisdieren en werd vroeger vooral ingezet als jachthond, lokhond, als schapenhoeder of schapendrijver. Geschat wordt dat de hond al vijftienduizend jaar geleden zou zijn gedomesticeerd in Oost-Azië. Van daaruit heeft deze diersoort zich verspreid over de hele wereld, terwijl er een grote diversiteit ontstond aan uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen. Tegenwoordig zijn honden een van de meest populaire gezelschapsdieren en niet meer weg te denken als loyale familievriend.

Jagen, lokken en hoeden

De meeste honden die gehouden worden, zijn gekozen vanwege hun aaibaarheid of waakzaamheid. Een aantal van de oud-Nederlandse hondenrassen worden ook aan het werk gezet.  Zo staan bijvoorbeeld de Drentse patrijshond of de Friese stabij nog graag aan de voet van de jager, gaat de Kooiker nog regelmatig mee naar de eendenkooi. De Hollandse Herder heeft nog steeds de aanleg om grenzen te bewaken. Zo houdt hij kippen uit de groentetuin, is hij een prima assistent bij  schapen hoeden en bij het bewaken van huis en erf. Het ras is dan ook populair bij de politie.

Fairfok voor een gezonde toekomst

Ongeveer honderd jaar geleden is men begonnen met het oprichten van allerlei hondenstamboeken. Hier kwamen de voorschriften over het uiterlijk in te staan, de rasstandaard. Toen de eerste rashonden werden geboren, deed ook de schoonheidsfokkerij zijn intrede. Dit bleek lang niet altijd in het belang van de hond. Na verloop van tijd ontstonden er problemen met gezondheid en gedrag. Daarom is in 2014 het Fairfok programma opgezet. Hiermee werd een samenwerkingsverband aangegaan tussen vele verschillende rasorganisaties en andere belanghebbenden, met als doel: een diervriendelijke fokkerij en een gezonde toekomst voor de Nederlandse (ras)hond.

Drentse patrijshond
Normaal

Drentse patrijshond

Stabijhoun
Kwetsbaar

Stabijhoun

Markiesje
Bedreigd

Markiesje

Saarloos wolfhond
Bedreigd

Saarloos wolfhond

Hollandse Herder
Bedreigd

Hollandse Herder

Hollandse smoushond
Bedreigd

Hollandse smoushond

Kooikerhondje
Normaal

Kooikerhondje

Nederlandse schapendoes
Kwetsbaar

Nederlandse schapendoes

Wetterhoun
Bedreigd

Wetterhoun