Hoe behouden

De SZH zet zich in voor het behoud van levend erfgoed, maar hoe behoud je een zeldzaam ras waar nog weinig dieren van zijn?

Behouden door te gebruiken

De beste manier om de zeldzame rassen te behouden is natuurlijk grazend op de hei of scharrelend in de wei. Het ondernemen met de zeldzame rassen biedt veel kansen voor het in stand houden van een ras, door het benutten en inzetten van de unieke functies, zoals:

  • in de duurzame en reguliere landbouw
  • op recreatie- en zorgboerderijen
  • bij culturele instellingen met levende have, zoals openluchtmusea
  • in het hobbymatig houden van deze dieren
  • bij het creëren van een afzetmarkt voor hun culinaire eigenschappen

Daarnaast is het erg belangrijk dat hierbij een zeer bewust fokprogramma wordt gehanteerd. Lees hier meer over op de pagina, behouden van de rassen in levenden lijve. De SZH ondersteunt de organisaties en de dierhouders met diverse activiteiten.

“Red een ras, eet hem op!”

Verzekering

Een belangrijke voorwaarde van het behoud van een gezonde populatie is wel dat er genoeg levende dieren zijn. Wanneer dit aantal niet (meer) groot genoeg is voor het in stand houden van een gezonde populatie, kan ervoor gekozen worden om DNA in te vriezen en op te slaan  in de genenbank. Dit genetisch materiaal zou je kunnen zien als een soort verzekering van onze voedselbronnen. Hiervoor werkt de SZH zeer nauw samen met het Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN), zij beheren deze genenbank. De kansen en mogelijkheden van de genenbank worden uitgelegd op de pagina genenbank.