Artikelen

Woord van de voorzitter

Dag lente! Hoera, daar ben je weer. Krokussen bloeien, lammetjes bij de geiten en de schapen en ook kalfjes sprinten door de wei. En kuikentjes piepen uit het ei nog voordat het Pasen is. Daar word ik blij van, zeker met die langere dagen waarbij het zonnetje zich al wat vaker laat zien. Voor onze rasdieren betekent het ook dat de registratie voor het stamboek op orde moet worden gebracht. Want daar ligt mede de basis van onze rassen. Als we ze in stand willen houden en hun kenmerkende eigenschappen willen bewaren is daarvoor een goede administratie noodzakelijk.

De volgende stap is het verwerken van alle gegevens door de stamboekadministratie. Daar komt een heleboel vrijwilligerswerk aan te pas, waarvoor ik jullie allen hartelijk wil bedanken namens iedereen die ons levend erfgoed een warm hart toedraagt. Al deze noeste arbeid is ook nodig om te zorgen dat we goed beslagen ten ijs komen als er inzicht nodig is in de stand van de rassen bij LNV bijvoorbeeld. CGN kan ons adviseren over verbeteringen in fokprogramma’s en subsidies kunnen worden uitgekeerd aan diegenen die er en recht op hebben en hun zaakjes op orde hebben. Kortom een woord van dank is hier echt op zijn plaats. En we mogen hopen dat de liefhebbers uit jongere generaties dit ook steeds weer willen overnemen van de ervaren ouderen die hen hierin graag willen begeleiden. Want: De jeugd heeft de toekomst!

Gerrit Tacken

Gerrit is voorzitter van SZH en is tot 2019 werkzaam geweest als dierenarts. De zeldzame rassen zijn hem zeer bekend en geliefd en samen met zijn vrouw heeft hij thuis op landgoed 't Heijk in Limburg onder andere Groninger paarden, Zwartbles schapen, Lakenvelder kippen, Nederlandse landgeiten, enkele Nederlandse landvarkens en een ruwharige Hollandse Herder rondlopen waar ze dagelijks van genieten. Avonturen van de dieren op het landgoed zijn te volgen via Facebook op https://www.facebook.com/landgoedhetheijk