Erkende centra

De SZH onderscheidt houders van zeldzame rassen die een unieke bijdrage leveren aan het fokken van een zeldzaam ras, het organiseren van educatieve activiteiten rondom de rassen, het verwaarden van de producten en diensten van de zeldzame rassen.

Hiertoe heeft SZH drie type predicaten. Ruim 80 locaties en ambassadeurs hebben dit predicaat inmiddels gekregen en mogen zich met trots schatbewaarder noemen op een door SZH erkend levend erfgoed centrum. Zij beantwoorden ook vragen over de aanschaf van dieren, verzorging of fokkerij.

De erkende centra mogen rekenen op extra aandacht  in de communicatie van de SZH en de SZH organiseert regelmatig workshops en ontmoetingsdagen om de centra te ondersteunen.

Erkend fokcentrum

Het predicaat ‘Erkend fokcentrum’ is bestemd voor fokkers van een zeldzaam ras van landbouwhuisdieren. Daarbij is het belangrijk dat de fokker voldoende kwalitatief goede dieren heeft en zo bijdraagt aan de instandhouding van bedreigde rassen.

Daarnaast is een fokcentrum een bron van inspiratie. Nieuwe houders kunnen bij het fokcentrum terecht voor een betrouwbaar advies over en de aanschaf van goede vertegenwoordigers van het ras.

Download hier: Voorwaarden erkenning fokcentra en Minimaal gewenst aantal fokdieren.

Erkend educatief centrum

Het predicaat ‘Erkend educatief centrum’ wordt uitgereikt aan centra die op een positieve manier bekendheid geven aan de zeldzame rassen in Nederland en het werk van de SZH.

Kinderen en volwassenen kunnen op het centrum kennismaken met ons levend erfgoed. Ze kunnen iets ontdekken over de geschiedenis van ons vee en over het belang van variatie in rassen van boerderijdieren en hun producten.

Download hier: Voorwaarden erkenning educatieve centra

Erkend ZeldzaamLEKKER bedrijf

Erkende ZeldzaamLEKKER bedrijven bieden producten of diensten aan die verbonden zijn met zeldzame huisdierrassen en daarmee bijdragen aan de instandhouding ervan. Met deze erkenning biedt de SZH een podium voor ondernemers met zeldzame rassen.

Kenmerkend voor deze bedrijven is dat hun producten en diensten zich onderscheiden van soortgelijke producten door het verhaal dat erachter zit, de smaak, of de manier waarop het product gemaakt wordt. Bovendien is de herkomst en totstandkoming van het product helder en transparant. Meer over ZeldzaamLEKKER

Download hier: Voorwaarden erkenning zeldzaamLEKKER centra