Artikelen

Levend Erfgoed dagen op 14 en 15 september

Na de eerste editie van de Levend Erfgoed dagen hebben we de smaak te pakken. In 2024 vieren we daarom de Levend Erfgoed dagen op 14 en 15 september. Wederom samen met de Open Monumenten dag. Het jaarthema ‘routes, netwerken en verbindingen’, hebben we vertaald naar een eigen thema voor de Levend Erfgoed dagen.

Thema 2024: “Onderweg met vee door ‘t ganse land”

Twee eeuwen geleden brachten ganzenhoeders hun ganzen te voet van Twente naar Rotterdam. Een ellenlange tocht. Vanuit Rotterdam werden de ganzen per schip naar Engeland vervoerd. SZH heeft op dit idee het bordspel ’t Ganse land gebaseerd. Op hun tocht maken ganzenhoeders Gijs en Driek een omweg en horen meer verhalen over Nederlandse rassen. En dat zijn er nogal wat. Vee heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in Nederland. Iedere streek heeft zijn eigen rassen en gebruiken. De ganzen zelf waren bijvoorbeeld verbonden aan de drassige gronden in het oosten van het land, waar ander vee zich niet goed kon handhaven. In het zuiden zijn de Limburgers trots op hun Mergellandschaap en de Groningers zijn zeer gesteld op hun kenmerkende Blaarkop koeien met de vlek om het oog.

We hopen dat zich veel deelnemers aanmelden om in 2024 deel te nemen aan de Levend Erfgoed dagen. Het thema biedt veel kansen en mogelijkheden om de zeldzame huisdierrassen en hun houders in het zonnetje te zetten. Zet 14 en 15 september in de agenda!

Ganzen zijn verbonden aan de drassige gronden in het oosten van het land. De Limburgers zijn trots op hun Mergellandschaap en de Groningers houden van hun Blaarkop koeien met de vlek om het oog.

Meer voorbeelden van het thema ‘onderweg met vee door het ganse land’ zijn te vinden op de website www.levenderfgoeddagen.nl via bovenstaande knop. Op deze pagina is in de loop van het jaar ook meer informatie te vinden over de deelnemers middels een google kaart die in het voorjaar online gaat.


Tamara Pigot

Geboren en getogen in Amsterdam én opgegroeid op de Boerderij. De kinderboerderij wel te verstaan. Een plek die zorgt voor verbinding tussen kind, natuur en dier. Waar je zelf kunt ervaren waar voedsel vandaan komt. Verhalen van boeren die het anders doen inspireren mij. Nieuwe boeren, die boeren mét de natuur en mét de rassen daarbij passen. Bij het landschap, bij de grond en bij de boer natuurlijk.