Hollandse smoushond

"Terug van weggeweest dankzij de dames aan de thee, speelt deze gele rakker graag weer mee"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie en huisdier en hobby
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal teven: 600
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Hollandse smoushond is een intelligente hond, die graag iets voor zijn baasje zal doen en is een vrolijk en vriendelijk gezinshondje. Hij is doorgaans zacht van aard, levendig, speels en zeer aanhankelijk, ze zijn dol op kinderen en kunnen goed overweg met hun soortgenoten of katten.

De opvoeding van de smous is niet heel lastig en net als bij elke hond is vooral consequente opvoeding het belangrijkste. De Hollandse smoushond is onvermoeibaar en vindt het heerlijk om lange wandelingen te maken, te zwemmen, behendigheidsoefeningen te doen en ook fly-ball spelen vindt hij geweldig.

Uiterlijk

De Hollandse smoushond is een vrij kleine, vierkant gebouwde, ruige hond met een hoogte tussen de 35 en 42 cm niet heel erg groot. Hij is geel van kleur, met dezelfde variaties als stro, en heeft tamelijk lang, hard, recht haar dat niet mag klitten, belangrijk is wel dat het  minstens tweemaal per jaar moet worden geplukt.

Achtergrond

In het midden van de negentiende eeuw was de Hollandse smoushond in Nederland een veel gezien en geliefd hondenras. Met name in Amsterdam en in gegoede kringen als begeleider van paard en rijtuig of als rattenvanger in de stal, kwam je de smousjes veel tegen. Toch was dit pittige hondje, vlak na de Tweede Wereldoorlog, niet meer terug te vinden in Nederland en helemaal uitgestorven.

In 1973 raakten twee dames aan de praat over hoe jammer het toch was dat het leuke gele hondje uit hun jeugd niet meer bestond. Ze besloten het ras terug te fokken en via een oproep in de landelijke dagbladen kwamen ze in contact met mensen die een ‘smousachtig’ hondje hadden en met deze hondjes werd een begin gemaakt aan het terugfokken van dat leuke gele hondje. De huidige populatie Hollandse smoushonden is het resultaat van acties van deze twee dames, mevrouw Riek Barkman en mevrouw Mia van Woerden.

Een specifieke vraag?