Markiesje

"Dit zwarte elegante en actieve hondje hield vroeger al het ongedierte op afstand van de dames"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en natuurbeheer
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal teven: 600
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

Het Markiesje is een elegant hondje, intelligent en met een zachtaardig karakter. Ze gaan graag met de baas mee op pad en hechten dan ook sterk aan gezelschap van mensen, maar kunnen ook makkelijk een paar uurtjes alleen zijn.

Ze vinden het heerlijk om lekker op schoot te zitten, maar zijn daarnaast ook enthousiast over veel activiteiten, een stevige wandeling, gedrag en gehoorzaamheidsoefeningen en behendigheidssport. Ze kunnen redelijk waaks zijn, maar zullen bezoekers over het algemeen vriendelijk begroeten.

Uiterlijk

Het Markiesje is een fijngebouwd en handzame hond van het type spioen, dit is de vroegere benaming voor een jachthond. De vacht is glanzend, zacht en fijn en geeft het dier een elegant aanzien, ze zijn alleen erkend in de kleur zwart. De schofthoogte is ongeveer 35 cm en ze lopen soepel en veerkrachtig.

Achtergrond

Het Markiesje is een authentieke Nederlandse spaniël en is ontstaan uit de Nederlandse spioen, net als het Kooikerhondje en de Stabij. Ze zijn reeds te zien op schilderijen in de 17e en 18e eeuw en kwam al voor in de Middeleeuwen.

Oorspronkelijk waren ze voor de jacht en het waren goede mollenvangers. De hondjes die te klein waren voor de jacht waren erg populair binnen adellijke kringen en de gegoede burgerij. Deze zogenaamde ‘vrouwenhondjes’ deden dienst als kruik en hielden het ongedierte uit de slaapkamer. Tegenwoordig is het Markiesje voornamelijk populair als gezelschapshondje.

Een specifieke vraag?