Wetterhoun

"De gekrulde doerak uit Friesland gaat zijn eigen weg, maar niet zonder terug te keren"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en natuurbeheer
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Friesland

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal teven: 500
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Wetterhoun is een veelzijdige werkhond, die op huis en haard past. Deze ‘beer’ van een hond kan soms een tikkeltje onbehouwen zijn en zo nu en dan een beetje koppig, maar met een goede opvoeding is het een trouwe kameraad. Daarnaast hecht hij aan zijn huisgenoten en is zeer verdraagzaam tegenover kinderen, deze dieren zijn uitstekende huishonden.

Bij de Wetterhoun is het zeer belangrijk dat ze genoeg beweging krijgen en veel buiten zijn. Het zijn moedige honden, zelfstandig, waakzaam en intelligent. Deze eigenschappen, wel met een juiste en consequente training, maken ze ook zeer geschikt als jachthond. Met zijn Friese achtergrond vertoont de Wetterhoun veel gelijkenis met de Friese stabij.

Uiterlijk

De Wetterhoun heeft een dichte stevige en gekrulde vacht, gladde beharing op de kop en een gekrulde pluimstaart. Door deze dikke vacht is de Wetterhoun zeer goed bestand tegen slechtere weersomstandigheden. Ze komen voor in het zwart of bruin, met of zonder vlekken en ook schimmels en spikkels komen voor. Het zijn forse, vierkante honden met een diepe brede borst, rechte korte rug en de ideale maat voor reuen is 59 cm en voor teven 55 cm.

Achtergrond

Dit oude ras wordt in Friesland gebruikt voor de jacht op waterwild. De vachtstructuur maakt hem uitermate geschikt voor een buitenleven met veel water. Vooral voor de jacht op de otter was dit ras geschikt. Doordat otters felle beestjes zijn was een felle en moedige hond nodig. De Wetterhoun voldeed aan alle eisen voor dit doel. Helaas werd de Wetterhoun in Nederland verdrongen door andere buitenlandse waterhonden. Momenteel wint het ras weer populariteit en ziet men hem vaker op Nederlandse tentoonstellingen. Het is een felle en moedige hond die ook uitstekend dienst doet als waakhond.

Een specifieke vraag?