Nieuws

Levend Erfgoed dagen 2024 op 14 en 15 september

Tegelijk met de Open Monumentendag vindt dit jaar de tweede editie van de Levend Erfgoed dagen plaats. Sta oog in oog met bijzondere dieren op bijzondere plekken in heel Nederland.

Van Hollandse Kriel tot Witrik koe

We hebben in Nederland ruim 80 oorspronkelijke huisdierrassen. Zij zijn ons Levend Erfgoed, maar ze zijn ook onmisbaar voor onze toekomst. Om het bestaan van deze bijzondere rassen te vieren, is het idee van de Levend Erfgoed dagen ontstaan. Met de Levend Erfgoed dagen wil de SZH een breed publiek te betrekken bij de toekomst van ons Levend Erfgoed en bezoekers stimuleren om zelf bij te dragen aan het behoud van de rassen.

Wat is er waar te doen?

Verschillende dierhouders met zeldzame rassen zetten op deze dagen hun deuren open om bezoekers op hun erf te ontvangen. Zo kunnen de dieren in hun vertrouwde omgeving blijven, kun je de dierhouder in zijn of haar element ontmoeten én krijg je de kans om meerdere erfgoedlocaties te bezoeken door heel Nederland. Op de website kun je de deelnemende locaties aanklikken. Zo kun je het programma te bekijken.

Kijk op www.levenderfgoeddagen.nl voor een overzicht van alle locaties.

Kies bijvoorbeeld voor een bezoek aan de historische paardenmarkt in het Groningse Midwolda, de open monumentenroute in het Zeeuwse ‘s-Heer Abtskerke, of feest mee tijdens de viering van het 15 jarig bestaan van Kinderboerderij SKIK in Hoogkarspel.
Thema: op weg met vee door het ganse land

De Levend Erfgoed dagen zijn wederom tegelijk met de Open Monumentendag. Het jaarthema ‘routes, netwerken en verbindingen’, hebben we vertaald naar een eigen thema voor de Levend Erfgoed dagen. ‘Op weg met vee door ’t Ganse land.’ Twee eeuwen geleden brachten ganzenhoeders hun ganzen te voet van Twente naar Rotterdam. Een ellenlange tocht. Vanuit Rotterdam werden de ganzen per schip naar Engeland vervoerd. SZH heeft op dit idee het bordspel ’t Ganse land gebaseerd. In het spel reis je mee met ganzenhoeders Gijs en Driek op hun tocht door Nederland en hoor je meer verhalen over de oorspronkelijke rassen.

Winactie spel  ’t Ganse Land.

Wie tussen 9 en 16 september een mooie foto deelt van één van de zeldzame huisdierrassen maakt kans op het bordspel ’t Ganse Land.

Alle foto’s zijn welkom, maar wie een combinatie maakt met Levend Erfgoed en de monumenten van de Open Monumentendagen heeft een streepje voor. De mooiste dierenfoto’s worden beloond met het bordspel.

Heb je zelf dieren en wil je nog meedoen? Wees er dan snel bij en klik hier voor het aanmeldformulier.

Houd voor meer informatie de website www.levenderfgoeddagen.nl in de gaten.

Tamara Pigot

Geboren en getogen in Amsterdam én opgegroeid op de Boerderij. De kinderboerderij wel te verstaan. Een plek die zorgt voor verbinding tussen kind, natuur en dier. Waar je zelf kunt ervaren waar voedsel vandaan komt. Verhalen van boeren die het anders doen inspireren mij. Nieuwe boeren, die boeren mét de natuur en mét de rassen daarbij passen. Bij het landschap, bij de grond en bij de boer natuurlijk.