Artikelen

Bedreigd culinair erfgoed in de Ark van de Smaak

De Ark van de Smaak is een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed. Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, maar onlosmakelijk verbonden zijn met de cultuur, natuur en geschiedenis van een gebied. De Ark biedt een platform voor deze kwetsbare groente- en fruitsoorten, granen, dierenrassen, dranken, kazen en vleeswaren.

In Nederland zijn er 100 producten opgenomen in de Ark van Smaak. Wereldwijd staat de teller inmiddels op meer dan 6300! Op de website binnen Slow Food vind je per dier of product informatie over het ras en het culinair gebruik. Oorspronkelijke rassen in de Ark van de Smaak zijn:

Rondom een aantal Ark van de Smaak producten hebben producenten zich verenigd in een presidium. Zij waarborgen onderling de kwaliteit van de producten, beschermen het landschap en helpen elkaar de productiemethoden te verbeteren.

De Ark van de Smaak is een initiatief van Slow Food. Slow Food Nederland is onderdeel van een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor good, clean en fair voedsel voor iedereen. Zij brengen mensen uit de hele voedselketen samen: boeren en tuinders, chefs, vissers, wetenschappers, ondernemers en consumenten. Slow Food Nederland is een belangrijke samenwerkingspartner van SZH bij het ondersteunen van producenten in het kunnen verwaarden van het levend erfgoed.

Meer lezen

In 2021 bracht Slow Food Nederland het boek ‘Ark van de Smaak in Nederland‘ uit, met naast veel informatie over de rassen en de producten ook recepten en essays.

In 2025 kwam daar ter aanvulling het boekwerk ‘de Ark van de Smaak Uitgelicht‘ bij, met een dozijn verhalen van de instandhouders van de Ark.

Nonja Remijn

Mijn passie ligt in het bij elkaar brengen van mensen en het zoeken naar gemeenschappelijke belangen binnen de agrarische sector. Ik hou van dieren, maar misschien nog wel meer van de dierhouders. In mijn werk wil ik boeren, burgers en buitenlui graag dichterbij elkaar brengen. Zodat we samen kunnen genieten van ons voedsel en te werken aan een gezonde en mooie wereld voor morgen.