Klein Swormink

Met hulp van zijn familie runt Berrie Klein Swormink een biologische boerderij met Brandrode runderen in Letelle. Een winkel, vakantiewoning en een communicatiebureau zijn ook onderdeel van het bedrijf. Ondernemen met oog voor natuur en biodiversiteit staat bij Berrie hoog in het vaandel. Zo worden de Brandrode runderen ook ingezet voor natuurbegrazing in de omgeving van Letelle.

Oog voor natuur en cultureel erfgoed
In 2000 is Berrie overgegaan op het houden van het Brandrode rund. Het is een ras wat goed past bij het IJssel gebied en het stadsplaatje van het nabijgelegen Deventer. De regio is van oudsher het gebied van de Maas Rijn IJssel vee, een vee type waar het Brandrode rund ook toe behoort. Het ras is zelfredzaam, gemoedelijk van karakter en kan goed uit de voeten in ruigere terreinen. Daarmee is het een ideale natuurbegrazer. Van half april tot half november grazen de koeien van Berrie in uiterwaarden en natuurgebieden in de omgeving van Deventer. Zo wordt er niet alleen gewerkt aan natuuronderhoud, maar ook aan het behoud van cultureel erfgoed.

Het vlees van deze Brandrode natuurgrazers is bij uitstek een regionaal product met een bijzonder achterliggend verhaal. Wil je dit proeven of van dichtbij beleven? Probeer het vlees van de Brandrode runderen van Berrie, of logeer op het erf in de vakantiewoning.

Locatie
Assinksteeg 1
7434 PR Lettele
Erkenning
ZeldzaamLEKKER centrum