Over ZeldzaamLEKKER

Over smaak valt niet te twisten! Niets is zo complex als de smaakbeleving. Een samenspel tussen zintuigen en de hersenen. Het begint met ruiken, maar ook de kleur en de vorm van het product hebben invloed op de smaakbeleving. Dan komt het proeven. De herinneringen die de eerste signalen in de hersenen oproepen, zoals de plek waar je het proeft of het verhaal achter het product, maken de smaakbeleving compleet. Het gaat om het complete verhaal dus. 

Dat is bij zeldzaamLEKKER niet anders. ZeldzaamLEKKER is een label voor producten afkomstig van oer-Hollandse erfdieren. Dieren met een lange geschiedenis. Een geschiedenis waarin duurzaamheid nog geen doel maar een middel was. Varkens als spaarpot voor tijden dat er minder voedsel beschikbaar was. Deze varkens werden gevoed met dat wat over was of rijkelijk voorhanden. En dan werden ze geslacht in tijden van voedselschaarste. Koeien vraten dat wat mensen niet eten konden en deden waar ze goed in waren: herkauwen. Heel veel herkauwen. Koeien groeiden en zetten gras om in vlees en zuivel. Rustig en gestaag. En dan de kip. De kip scharrelde als geen ander dier zijn eigen kostje bij elkaar en is altijd al een efficiënte voedselverwerker geweest. De geschiedenis liet nauwelijks sporen na, totdat de industrialisatie kwam en alles anders werd. 

De dieren van toen hebben hun sporen verdiend. Waren goed in wat ze deden, maar we lijken het te zijn vergeten. Alhoewel… het tij lijkt te keren. Nu de sporen die de industrialisatie achterlaten, zichtbaar worden, lijken steeds meer mensen zich te realiseren dat het anders moet. Het voedselsysteem moet opnieuw op zijn kop. We gaan terug naar vroeger, maar niet naar Ot en Sien. In het landbouwsysteem van de toekomst krijgen dieren een nieuwe rol. Of misschien wel gewoon de rol die ze eeuwen gehad hebben. Dieren inzetten daar waar ze passen en voor het doel waar ze goed in zijn. Of de huidige rassen daartoe in staat zijn, moet nog blijken. Maar onze oude rassen kunnen het. Dat weten we al lang. 

Gelukkig zijn er nog boeren, die werken met deze oude rassen. We hebben deze boeren de komende decennia heel hard nodig. Zij zijn onze schatbewaarders. Zij boeren met oude rassen en maken, vaak nog op traditionele wijze, producten met en van deze dieren. Die producten zijn lekker! ZeldzaamLEKKER!!

Auteur: Adriaan Antonis