Nieuws

Vacature stage/onderzoek Bonte Bentheimer registratie

Deze vacature is inmiddels ingevuld. Er is een enthousiaste groep studenten met deze opdracht aan de slag gegaan en we zijn benieuwd naar het resultaten, die we uiteraard via de site zullen delen.

SZH heeft een stage of afstudeer mogelijkheid voor studenten die geïnteresseerd zijn in zowel fokkerij als communicatie en willen bijdragen aan het behoud van de oude rassen. De opdracht richt zich op het optimaliseren van het stamboekbeheer van één van de zeldzame varkensrassen ‘De Bonte Bentheimer’.

Doel van de opdracht is het opzetten van en invulling geven aan een degelijke, toekomstbestendige stamboekregistratie, waarbij ook een communicatieplan opgezet wordt richting houders en fokkers voor het collecteren van de data en waarin het belang van registratie (denk bijvoorbeeld aan een vragenlijst om aan de varkenshouders toe te sturen) nadrukkelijk wordt meegenomen richting achterban.

De Bonte Bentheimer is één van de zeldzame Nederlandse varkensrassen en worden veelzijdig ingezet van hobbydier tot natuurbegrazer. De zeer kleine populatie van dit ras kent een status van kwetsbaar/ ernstig bedreigd. Deze status brengt uitdagingen met zich mee en daarom is een duurzaam fokprogramma van groot belang. Om te zorgen dat dit oud Nederlandse ras niet uitsterft, is een goed werkende en makkelijk hanteerbare stamboekregistratie essentieel. Het huidige registratiesysteem wordt momenteel niet optimaal benut. De Bonte Bentheimer vereniging zet zich in voor de toekomst van het ras, en Stichting Zeldzame Huisdierrassen helpt hun daarbij. In deze opdracht wordt je door beide begeleid.

Werkzaamheden:
  • Evaluatie en optimalisatie van de huidige stamboekregistratie van varkens
  • Data collectie van diergegevens zoals bijvoorbeeld: diernummer, ouderdieren, nakomelingen, fokker en eigenaar
  • Communicatieplan opstellen waarbij varkenshouders worden gestimuleerd en geënthousiasmeerd om een actieve bijdrage te leveren in het bijhouden en delen van dierinformatie
Voor deze opdracht zijn we op zoek naar:
  • HBO / WO student Dier- en Veehouderij, Dierwetenschappen of overeenkomend
  • Afstudeeronderzoek / scriptie (bachelor of master)
  • Iemand met minimaal 3 maanden beschikbaarheid
  • Iemand die enthousiast is over duurzame fokkerij
  • Iemand met gevoel voor communicatie
  • Iemand met de mogelijkheden om voortgangsgesprekken in Wageningen bij te wonen

Wij bieden: Een unieke kans om mee te werken aan de ontwikkeling van een duurzame stamboekregistratie voor het behoud van een met uitsterven bedreigd ras. Je zult vanuit een jong en energiek team van Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) en Bonte Bentheimer vereniging worden
ondersteund in de verschillende taken.

Mira

Van kleins af aan al in de ban van het Friese paard, vervolgens hebben de Witrikken er nog een schepje bovenop gedaan. Bij Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN), Wageningen University & Research (WUR), zet ik mij o.a. in voor het behoud van alle Nederlandse zeldzame landbouwhuisdierrassen. Een duurzame fokkerij voor deze kleine rassen om de mooie variatie in het Nederlandse landschap en bij liefhebbers thuis voor de toekomst te bewaren.