Bonte Bentheimer

"Dit gevlekte varken is een zogenaamd grensoverschrijdend ras, in Twente was het net zo populair onder varkenshouders als in het aangrenzende Bentheim"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby, landbouw en natuurbeheer
  • Kan gehouden worden in een een natuurgebied en erf met veel grond
  • Oorsprong van dierenras ligt in Overijssel

Status

  • Risico: Kritiek
  • Aantal zeugen: 80
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Bonte Bentheimer is een vriendelijk varken welke goed gedijt in sobere en extensieve omstandigheden. Een langzame groei en structuurrijk voedsel zorgen voor licht gemarmerd vlees van hoge kwaliteit. Bonte Bentheimers zijn robuuste, vitale en vriendelijke varkens met goede moedereigenschappen. Ze worden meestal kleinschalig gehouden op bijvoorbeeld zorgboerderijen, kinderboerderijen en educatieve centra. Ook bij particulieren groeit de populariteit van de Bonte Bentheimer en worden ze steeds vaker ingezet voor natuurbeheer, zo zijn ze te vinden in de bossen op de Veluwe of bij de bestrijding van Japanse duizendknoop in Oosterbeek.

Uiterlijk

De Bonte Bentheimer is een middelgroot landvarken, dat doorgroeit tot een gewicht tussen de 180 en 250 kg. Typerend is het onregelmatige patroon van zwarte vlekken op een witte of licht grijze ondergrond en de grote loboren. De bouw is lang gerekt met een kort bekken en een schofthoogte tussen de 70 en 75 cm.

Achtergrond

De Bonte Bentheimer komt voort uit het zogenaamde Marschschwein, een variant op het Europese landvarken. De Europese landvarkens werden vanaf 1840 ontwikkeld door het inkruisen van Engelse Berkshire- en Cornwall-beren om te voldoen aan de vraag naar vettere varkens. Boeren rondom Bentheim, Cloppenburg en Wettringen gingen vervolgens verder fokken met de gevlekte biggen met de grote loboren.

Vanaf de jaren zestig verlangde de consument magerder varkensvlees en ging het hard achteruit met de Bonte Bentheimers, tot het dieptepunt van een zo goed als uitgestorven ras in Nederland in de jaren negentig. Na aankoop van een aantal buitenlandse Bonte Bentheimers door een beperkt aantal fokkers, zijn er weer een aantal dieren in Nederland te vinden, maar het ras blijft met uitsterven bedreigd. In 2009 werd de Vereniging het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken en het bijbehorende stamboek opgericht.

Een specifieke vraag?