Nieuws

Bioboerderij Ameland erkend ZeldzaamLEKKER centrum

Bob en Ankie Blokker, trotse Blaarkophouders op Ameland, vonden het maar niks dat er (nog) geen erkend levend erfgoed centrum op de waddeneilanden te vinden was. Ze vroegen een keuring aan en in oktober mochten ze het bord ‘erkend ZeldzaamLEKKER centrum’ in ontvangst nemen.

Amelanders met duurzaamheid hoog in het vaandel

Bob en Ankie hebben beide hun roots in Ameland liggen. In 1986 hebben ze de boerderij overgenomen, toen nog met Holstein melkvee. In 2007 hebben ze de veestapel gehalveerd en begon de zoektocht naar een ander ras. Ze hebben het even met Herefordrunderen geprobeerd maar deze bleken te wild. Toen vonden ze de blaarkop en daar werken ze sindsdien heel plezierig mee. Met 40 hectare hebben ze ruim voldoende opbrengst om geen kunstmest te hoeven gebruiken op het land en de dieren volledig met eigen gras te voeren.

Vanaf 2017 boeren Bob en Ankie biologisch, aanleiding hiervoor was met name de toenemende vraag naar biologisch vanuit de Duitse toeristen die naar het eiland komen. Familie Blokker is tot op heden de enige biologische veehouder van Ameland en de enige blaarkopboer. Op hun eigen initiatief is een wandelpad langs de dierenweides aangelegd, zodat wandelaars de blaarkoppen van dichtbij kunnen bekijken. Promotie van de blaarkopkoe en haar producten vinden ze erg belangrijk, voor een goede zichtbaarheid zijn ze ook aangesloten bij Amelands product (erkend streekproduct) en de fietsroute Amelands product.

Melk, vlees, knuffels en mooie foto’s

Tot 2020 werd de melk van de blaarkoppen door één van de zoons verwerkt tot kwark en yoghurt, deze werd veelal verkocht aan de toeristen van het eiland. Maar corona had een grote impact op het aantal toeristen dat nog naar Ameland trok en het dwong de familie Blokker om hun bedrijfsplannen te herzien.

Dat resulteerde in het stoppen van de zuivelverwerking en zoonlief is op zoek gegaan naar ander werk. Via de melktap in het streekwinkeltje wordt nu nog ongeveer 10 liter rauwe melk per dag verkocht, de rest gaat naar de kalfjes. De vleesafzet is daarentegen in afgelopen tijd juist gestegen en dat komt met name door de groei aan vleesverkoop door eilandbewoners zelf. Dat is toch wel weer heel bijzonder. Vlees wordt niet aan horeca verkocht maar enkel direct van huis, met de slacht van 1 koe per 4 a 5 weken kunnen ze prima uit. Dieren gaan naar de biologische en ambachtelijke slagerij Menno Hoekstra en het verwerken van de producten gebeurd met veel zorg. Op het etiket is vervolgens precies te zien van welke koe welk stuk vlees af komt.

De winkel aan huis is dagelijks geopend van 10.00 tot 13.30u, het stel is erg hartelijk en open en kunnen bezoekers alles vertellen over hun blaarkoppen. Ook de nevenactiviteiten op de boerderij zoals het kalfjes aaien, de boerencamping, het wandelpad en de fietsroute  ondersteunen de beleving en promotie van de blaarkop(producten).

Meer over Bio Boerderij Ameland

Nonja Remijn

Mijn passie ligt in het bij elkaar brengen van mensen en het zoeken naar gemeenschappelijke belangen binnen de agrarische sector. Ik hou van dieren, maar misschien nog wel meer van de dierhouders. In mijn werk wil ik boeren, burgers en buitenlui graag dichterbij elkaar brengen. Zodat we samen kunnen genieten van ons voedsel en te werken aan een gezonde en mooie wereld voor morgen.