Nieuws

Aanmoedigingsprijs 2022 naar Aeres MBO Barneveld om positieve aanpak na vogelgriep

Het was een zwarte dag voor Aeres MBO Barneveld: 6 september 2022. Wat begon met een paar zieke vogels in een van de watervogelverblijven, resulteerde na uitslag van een monstering in ruiming van bijna alle vogels op school. Vogelgriep. Een krappe maand later ontving de SZH al een mail met de vraag of we konden ondersteunen in het weer compleet krijgen van de collectie Nederlandse kippenrassen. Deze vastberadenheid om de draad weer op te pakken was voor de SZH reden om de Aanmoedigingsprijs 2022 uit te reiken aan Aeres MBO Barneveld.

Het geeft een leeg gevoel om alle volières zonder vogels te zien. Dat voor een school waar alle dieren een wezenlijk onderdeel zijn van het onderwijs waarin de dieren centraal staan. Hanteren, verzorgen, voeren, dierenwelzijn, gezondheid, fokkerij, houderij, het zijn thema’s die verweven zijn in de diverse vakken en cursussen en waar naast de theorie de dieren een stuk praktijk meenemen.

‘Het was een hard gelag’ vertelt directeur Gertwim de Haas. Vooral voor een aantal docenten en dierverzorgers die al jaren bezig zijn met deze rassen was dit een hele bittere pil. Ruimen van alle dieren was de enige optie, zeker ook naar de omgeving toe. Maar pijn doet het wel.

Een nieuwe start

Met de lege verblijven begon ook een moment van bezinning. Dat er nieuwe dieren zouden komen was duidelijk. Gert Riezebos, fanatiek liefhebber van de zeldzame kippenrassen stuurde de SZH een mail met een overzicht van ‘wensrassen’. Want zoals hij schrijft ‘waarbij ik als speerpunt heb, dat ik bij voorkeur gebruik maak voor de lessen, van oude Nederlandse rassen.’ Op de wensrassenlijst stonden er maar liefst 13, uitgebreid met aantal dieren per ras dat ze wilde aanschaffen en voorkeur in kleurslagen.

Dit enthousiasme om na zo’n tegenslag weer te herpakken en opnieuw de Nederlandse kippenrassen als uitgangspunt te nemen, dat raakte de SZH. Vogelgriep is ingrijpend en er zijn ook liefhebbers die mogelijk hun hobby kippenhouden zullen beëindigen zodra het hun overkomt. En dat is niemand kwalijk te nemen. Maar zorgen zijn er wel als het gaat om de toekomst van onze levend erfgoedrassen. Want zij hebben houders nodig om hun toekomst perspectief te geven.

Op 8 februari overhandigde bestuurslid van SZH Klaas van der Hoek de Aanmoedigingsprijs aan Gertwim. We staan voor een leeg kippenverblijf, de nieuwe dieren zijn er nog niet. Want nu alles leeg is kiest de school er ook voor om de volières meer in te richten naar deze tijdsgeest. Ruimere volières en minder dieren in een volière, voor een beter welzijn van de dieren.

Met deze aanmoedigingsprijs laat SZH haar waardering blijken. Uiteraard kan Aeres rekenen op ondersteuning in het vinden van dierhouders om de collectie weer aan te vullen.

Lees meer:

Hoe bescherm je je vogels tegen vogelgriep? De 7 belangrijkste punten in beeld – Folder KleindierNed

Aeres Barneveld erkend Educatief levend erfgoed centrum

Nonja Remijn

Mijn passie ligt in het bij elkaar brengen van mensen en het zoeken naar gemeenschappelijke belangen binnen de agrarische sector. Ik hou van dieren, maar misschien nog wel meer van de dierhouders. In mijn werk wil ik boeren, burgers en buitenlui graag dichterbij elkaar brengen. Zodat we samen kunnen genieten van ons voedsel en te werken aan een gezonde en mooie wereld voor morgen.