Nieuws

Aeres Barneveld Educatief centrum

Meer dan 40 zeldzame rassen zijn er te vinden op de campus van Aeres MBO Barneveld. Op de bijzondere datum 22-02-2022 nam directeur Gertwim de Haas het bordje ‘door SZH erkend educatief centrum’ in ontvangst. Dit gebeurde bij het buitenverblijf van de Nederlandse geitenrassen, waar zowel de Nederlandse landgeit als de Bonte geit, de Toggenburger én de Nederlandse witte geit te vinden waren.

Bij Aeres Barneveld worden meerdere diergerelateerde opleidingen aangeboden, voor zowel regulier MBO-onderwijs als volwassenenonderwijs. Sinds een paar jaar is de school in het bezit van een dierentuinvergunning en de enorme hoeveelheid dieren zijn een vast onderdeel van het lessenpakket. Onderzoek naar gezondheid van de dieren en welzijn van de dieren wordt dagelijks door de studenten van Aeres MBO Barneveld gedaan, onder begeleiding van de ruim 20 dierenartsen die werkzaam zijn op school. De dieren zijn in goede handen.

Maar, zo blijkt ook tijdens de keuring, er is heel duidelijk nagedacht over wélke dieren een plek krijgen op school. Naast dat ze het karakter moeten hebben om mee te kunnen werken, is het laten zien van rastypische dieren en van zeldzame huisdieren van belang. En, zo legt directeur Gertwim ons uit, “behalve dat we studenten de kennis over verzorging en gezondheid mee willen geven, is de bewustwording over waarom we dieren houden en hoe we dat doen ook belangrijk. Studenten komen hier met bepaalde opvattingen over het houden van dieren, maar we leren ze in gesprek te gaan met publiek en zo ook zaken van verschillende kanten te bekijken.“

Dit laatste aspect krijgt steeds meer concrete invulling met de ontwikkeling van het Van Dieren Ontdekpark. De school stelt daarbij het terrein met haar dieren open voor publiek. Met thema’s als ‘Dierendiëten’, ‘Een hondenleven’ en ‘Vreemde boerderijbeesten’ nemen ze bezoekers onder begeleiding van eigen studenten mee in kennisonderwerpen en maatschappelijke ontwikkelingen met betrekking tot gezelschapsdieren, productiedieren en wilde dieren. Gertwim: “op deze manier leren studenten niet alleen tijdens hun stage, maar tijdens hun hele opleiding de vaardigheden die ze straks nodig hebben in het werkveld”.

SZH is voor Aeres Barneveld een belangrijke partner als het gaat om aanreiken van actuele informatie over de zeldzame rassen om te integreren in het onderwijs.

Meer over Aeres MBO Barneveld

Meer over Aeres Training Centre Barneveld (volwassenenonderwijs)

Foto boven aan dit artikel, met dank aan Susanne Marissen-Spijkerman, Communicatiemedewerker Aeres

Nonja Remijn

Mijn passie ligt in het bij elkaar brengen van mensen en het zoeken naar gemeenschappelijke belangen binnen de agrarische sector. Ik hou van dieren, maar misschien nog wel meer van de dierhouders. In mijn werk wil ik boeren, burgers en buitenlui graag dichterbij elkaar brengen. Zodat we samen kunnen genieten van ons voedsel en te werken aan een gezonde en mooie wereld voor morgen.