Artikelen

Diversiteit beloond tijdens digitale Oneto

Liefhebbers kijken er ieder jaar naar uit: het tentoonstellen van hun fraaiste dieren. Met ruim 800 inzendingen kan Kleindierenshow Oneto  van een groot succes spreken. Het organiseren van een fysieke show was met de ‘anderhalvemetersamenleving’ niet mogelijk. Ook was er dreiging van de vogelgriep. De organisatie dacht niet in onmogelijkheden maar in kansen en kwam dit jaar met een digitale versie, die gehouden werd begin december. SZH mocht ook een paar dierhouders belonen. Dat deed zij niet op punten binnen de rasstandaard, maar op punten binnen de visie van SZH.

Raskenmerken

Ieder ras is uniek, in genenpatroon maar zeker ook in kenmerken. Een deel hiervan is zichtbaar in uiterlijk. Daar is op te fokken en uiterlijke kenmerken vormen een belangrijk onderdeel van de keuring. Klaas van der Hoek, bestuurslid van de SZH, maar tevens ook erkend keurmeester was jurylid in het verdelen van de ‘SZH penningen’. Hij koos de Oud Hollandse kapucijn als de winnaar bij de sierduiven, vanwege haar zeer zeldzame vertoning. “Deze zogenaamde monniktekening en parelwitte ogen met rode rand zijn typisch voor het ras en deze kenmerken gaan ver terug in de geschiedenis van het ras”. Ook de Thrianta viel in de prijzen ”de oranje kleur spat er vanaf”, aldus een enthousiaste Klaas. Hij verwijst meteen naar de bijzondere geschiedenis van dit konijn, waaraan zij deze knaloranje kleur te danken heeft.

Ook op functionele eigenschappen kan geselecteerd worden. Bij melkvee keuringen wordt bijvoorbeeld mede gescoord op beenwerk, of op melkgift. Bij kleindieren is dat laatste lastiger. Zo wordt in enkele gevallen een eilegwedstrijd georganiseerd bij hoenders of duiven, om ook de leg score mee te nemen in de keuring. Of denk aan een vliegwedstrijd bij postduiven. Een fokkerij die zich te veel richt op alleen uiterlijke kenmerken kan leiden tot het verlies van andere eigenschappen. Voor SZH zijn de eigenschappen die een dier van nut maken en horen bij de intrinsieke waarde van het dier heel belangrijk.

Klaas koos de winnende Twentse landgans niet alleen om haar kenmerkende tekening, maar met name om haar bevleesdheid. De Twentse landgans is van oudsher een ras dat voor haar vlees gehouden wordt, gefokt om op te kunnen dienen tijdens het diner van Sint Maarten. Meer over de Sint Maarten gans.

Het Chaams hoen dat in deze wedstrijd is beloond met een SZH penning is een hoen wat bekend mag staan als een ras wat naast een prima ei-productie ook een goed stuk vlees levert. In deze beoordeling heeft Klaas nog een criterium meegenomen, namelijk een sprekende foto. Want, het inleveren van een sprekende foto waar het dier pronkt in haar hele unieke verschijning, is ook echte promotie voor het ras, aldus Klaas. En een prachtig plaatje is dit zeker geworden.

“Een goede foto van het dier, dat is ook promotie”

Klaas over de foto gemaakt door Ad Taks
De fokker bepaalt

Dieren houden gaat over mensen. En het bijzondere aan fokkerij is dat je zelfs binnen een ras kunt fokken op specifieke eigenschappen. En de praktijk leert ons dat dit ook gebeurt, sterker nog, zo is juist de meerderheid van de rassen ontstaan. Wat SZH met deze diversiteitspenning wil meegeven is de essentie van het maken van bewuste keuzes in de fokkerij. Daar hoort ook het meenemen van de eigenwaarde van het dier bij. En een respect voor het dierenwelzijn. Het belonen van dieren enkel op hun typische kenmerken maakt dat fokkers misschien gestimuleerd worden hier extra op te selecteren. De winnende kraaikop in de wedstrijd heeft wél haar kenmerkende blauwe kleur, de kenmerken in haar kop en met haar gierhakken, maar geen extreme veerbevering. Een prachtige verschijning, maar niet te gek. Daar doen we het voor.

SZH feliciteert de volgende winnaars:

Penning voor het fraaiste dier in de diergroep: Hoen

Chaams Hoen VJ Zilverzwartgeband 20-09525, van Ad Taks

Penning voor het fraaiste dier in de diergroep: Dwerghoen

Kraaikopkriel Blauwgezoomd MJ 20-03922, van Mirjam van Vliet

Penning voor het fraaiste dier in de diergroep: Konijn

Thrianta MJ OWT-420, van Andre Wassink

Penning voor het fraaiste dier in de diergroep: Sierduif

Oud Hollandse Kapucijn Rood gemonnikt VJ 20-NE153, van Johannes Bergman

Penning voor het fraaiste dier in de diergroep: Watervogel

Twentse Landgans Grauwbont VO 19-2488, van Edgar de Poel

Nonja Remijn

Mijn passie ligt in het bij elkaar brengen van mensen en het zoeken naar gemeenschappelijke belangen binnen de agrarische sector. Ik hou van dieren, maar misschien nog wel meer van de dierhouders. In mijn werk wil ik boeren, burgers en buitenlui graag dichterbij elkaar brengen. Zodat we samen kunnen genieten van ons voedsel en te werken aan een gezonde en mooie wereld voor morgen.