Artikelen

Bonte Geit opgenomen in de Ark van de Smaak

Met de Bonte geit erbij zijn er al bijna 100 Nederlandse producten toegetreden tot de Ark van de Smaak. Ark van de Smaak is een initiatief van Slow Food om producten van bedreigde unieke rassen te promoten onder het motto ‘behouden door op te eten’. De Nederlandse Bonte geit staat vooral bekend om haar vriendelijke karakter, maar dat zij ook fantastische producten levert is (nog) bij weinig mensen bekend.

Slow Food is een wereldwijde organisatie en heeft alle Ark van de Smaak producten opgenomen in een zoals zij noemen ‘internationale catalogus voor bedreigd culinair erfgoed’;  Het bevat kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, maar erg bijzonder zijn omdat zij specifiek horen bij de cultuur, historie of traditie van een streek of land.

Geitenkaas en geitenvlees in Nederland

Hoewel geitenvlees in het buitenland veelal wordt gezien als delicatesse, is het vlees van de geit binnen de Nederlandse cultuur over het algemeen onbekend en onbemind. Er zijn meerdere initiatieven om geitenvlees, en met name bokkenvlees, in Nederland geliefd te maken. Geitenmelk en geitenkaas vinden in Nederland daarentegen wel veel aftrek. Toch is het Camping & Geitenkaasboerderij Brömmels de enige producent in Nederland van echte Nederlandse bonte geitenkaas. Ellen en Bert Kots ontvingen in 2017 van de SZH een erkenning ‘ZeldzaamLEKKER’ voor hun unieke bedrijfsvoering met Nederlandse bonte geiten.

Andere Nederlandse rassen in Ark van de Smaak

Wereldwijd zijn ruim 5.000 producten toegetreden tot de Ark van de Smaak, waarvan bijna 100 afkomstig uit Nederland. De zeldzame rassen Barnevelder kip, Brandrode rund, Groninger blaarkop, Chaams hoen, Drents heideschaap, Kempische heideschaap, Lakenvelder rund, Schoonebeeker schaap, Twentse landgans en het Fries/Zeeuws melkschaap gingen de Bonte geit al voor. De Ark is er niet alleen voor (zeldzame) dierenrassen, ook producten en gerechten zoals Balkenbrij en het zeldzame Brabantse grijze boekweit staan erop.

Meer over de Ark van de smaak op de website van Slowfood Nederland

Nonja Remijn

Mijn passie ligt in het bij elkaar brengen van mensen en het zoeken naar gemeenschappelijke belangen binnen de agrarische sector. Ik hou van dieren, maar misschien nog wel meer van de dierhouders. In mijn werk wil ik boeren, burgers en buitenlui graag dichterbij elkaar brengen. Zodat we samen kunnen genieten van ons voedsel en te werken aan een gezonde en mooie wereld voor morgen.