logo SZH

Geiten

De geit stamt af van een wilde geit. Men neemt aan dat de huisgeit één van deze zes wilde soorten, de Bezoargeit (Capra aegagrus), als voorouder heeft. De geit en het schaap waren de eerste herkauwers die door de mens werden gedomesticeerd. De domesticatie zou voor het eerst ongeveer 10.000 jaar geleden hebben plaatsgevonden in het gebied waar nu Iran en Irak liggen.

In Nederland arriveerden de eerste geiten waarschijnlijk omstreeks 5300 v. Chr. Ze maakten deel uit van de veestapel van de eerste boerennederzettingen in Zuid-Limburg. Vanuit daar heeft de geit zich over heel Nederland verspreid. Op oude Nederlandse schilderijen zijn meestal wel een paar geiten bij een boerderij te zien. Ze zijn dan afgebeeld in de buurt van spelende kinderen of voor een bokkenkar.

Geiten zijn niet kieskeurig. Ze eten behalve gras ook takjes, struiken en allerlei andere planten. Op schrale gronden waar geen koeien gehouden kunnen worden, kunnen geiten zich wel redden. De geit zorgt ook voor melk en vlees. Daarom wordt de geit ook wel de koe van de arme genoemd.

 

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×