Nederlandse Toggenburger geit

"De Drentse geit met het herkenbare masker, heeft zich ontwikkeld tot een vriendelijke en productieve melkgeit"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en landbouw
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond en grote tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Drenthe

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal geiten: 821
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

Het vriendelijke en rustige karakter van de Nederlandse Toggenburger geit maakt deze dieren zeer geschikt voor de hobbyhouder en past, als gezelschapsdier, ook erg goed op een kinderboerderij met andere landbouwhuisdieren.

De Nederlandse Toggenburger is gefokt als een dubbeldoelras, dit betekent dat deze dieren worden gehouden voor melkproductie en ook voor het vlees. Het is een sober ras dat geen hoge eisen stelt aan de melkbaarheid en staat bekend om zijn uitstekende uierkwaliteit.

Uiterlijk

De Nederlandse Toggenburger geit is zeer herkenbaar door zijn melkchocoladebruine tot lakzwarte vacht en de ras specifieke witte aftekeningen op zijn kop, onderbenen en spiegel. De beharing van geiten is kort en glad, met vaak wat langere haren op de rug en aan de dijen, ook wel kam of broek genaamd. De compacte, enigszins grofgebouwde geiten hebben een schofthoogte van ruim 70 cm. Wisselend komen in het ras gehoornde en ongehoornde dieren voor.

Achtergrond

De Nederlandse Toggenburger geit is ontstaan uit kruisingen tussen de toenmalige Drentse landgeit en de Zwitserse Toggenburger geit. De eerste paringen hebben plaatsgevonden eind 19e eeuw, toen Groningse boeren na een reisje naar Zwitserland Toggenburger geiten hadden meegenomen. Doel van deze paringen was om de kwaliteit van de melkgift van de eigen geitenstapel te verbeteren.

In de arme Drentse gemeenschappen, op de al even arme zand- en veengronden, was de geit een belangrijk bezit. Verbetering van de geitenstapel was van groot belang, gezien de melk en het vlees van de geiten en bokken de belangrijkste bron van eiwitrijk voedsel vormden. De Nederlandse Toggenburger geit is daarmee ook een ‘dubbeldoel’ geit, die haar ontstaansgeschiedenis kent in Drenthe.

Een specifieke vraag?