logo SZH

Barnevelder

Rasbeschrijving

De hanen van de belangrijkste kleurslag, dubbelgezoomd, zijn overwegend groenglanzend zwart gekleurd. De hals- en zadelveren en de vleugeldriehoek schouders zijn roodbruin van kleur. In het hals- en zadelbehang wordt dit roodbruin omgeven door zwart terwijl de schacht ook zwart is. De hennen hebben een warme goudbruine kleur, waarbij de veren op rug, zadel, vleugels en borst dubbelgezoomd zijn Kop en hals zijn zwart. De kam is enkel, rechtopstaand en telt vier tot zes kamtanden. De oren zijn rood en de benen geel. De snavel is geel met donker-hoornkleurige aanslag aan de punt. De Barnevelder is in vier kleurslagen erkend: wit, zwart, dubbelgezoomd zwart en dubbelgezoomd blauw.

Geschiedenis

In de periode 1850 –1875 werden in de omgeving van Barneveld pluimveerassen zoals Cochin, Brahma en Langshan gehouden voor vlees- als eierproductie. Deze rassen werden gekruist met plaatselijk aanwezige boerenkippen. Vooral de kruising met Langshan ontstond er een kippenras die gedurende een groot deel van het jaar, inclusief de winter, mooie grote bruine eieren legden. Deze bruine eieren waren zeer gewild. Het type van de huidige Barnevelder is voornamelijk toe te schrijven aan de Langshan. Eind jaren dertig kwam er een einde aan de Barnevelder als productiedier. Sinds die tijd wordt de Barnevelder voornamelijk als sierkip gehouden.

Fokkerijorganisatie

Barnevelderclub
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×