Rhedense Schaapskudde

Deze kudde begraast al meer dan 56 jaar de Rhedense heide rondom de Posbank. Dit erkend fokcentrum heeft, naast een aantal andere functies, als doel het instandhouden van het zeldzame Veluwse heidschaap ras. De Stichting de Rhedense Schaapskudde beheert de kudde die op onder andere het Herikhuizer veld en de Beekhuizense heide graast. Er worden allerlei toeristische activiteiten omtrent de kudde georganiseerd. Dit is van groot belang om de kudde in stand te houden. Zo kun je een dag met de herder op stap of een demonstratie bijwonen over schapen drijven. 

Jaarlijks komen de fokrammen uit de kudde van Lemelerberg langs. In de lammertijd kunnen er lammetjes geadopteerd worden en het eerste lammetje wordt altijd geadopteerd door een BN’er. 

De schapen zijn belangrijk in het verbinden van natuurgebieden. Natuurmonumenten verbindt natuurgebieden onder andere door bomen te kappen op plekken waar een open landschap gewenst is. De schapen helpen hierbij en begrazen de gebieden om er zo voor te zorgen dat er niet opnieuw bomen en struiken gaan groeien.  

Locatie
Heuvenseweg 11a
6991 JE Rheden
Erkenning
Fokcentrum