Herders van Balloo

Deze herders beheren het unieke heidelandschap rond Balloo met de Drentse heideschapen, omdat dit ras daar van oudsher thuishoort. Deze levendige dieren zijn gewend om te leven van de planten die er groeien en erop gebouwd om de grote afstanden op de heidevelden af te leggen.

Wol 

Het Drents Heideschaap is een haarschaap met een langharige buitenvacht en een wolachtige binnenvacht. De wol heeft een hoog wolvetgehalte (lanoline), waardoor het warmte vasthoudt.

In wolatelier Bel verkopen de herders wol, vachten, hoorns en botten en gebruiks-en kunstvoorwerpen die ervan gemaakt zijn. Ook kun je er leren spinnen of vilten.

Lamsvlees

Drentse heideschapen groeien langzaam, ze bewegen veel en eten wat er op de heide groeit. Dat proef je. Het vlees heeft een fijne structuur, een donkere kleur, is zacht en heeft een volle, fijne smaak als van wild. Zo laat slager John van Broekhuizen het vlees optimaal tot zijn recht komen in de producten salami en lamsham.  

Dagje uit op de hei

Een dag of halve dag ervaren hoe de kudde leeft en kennis maken met het herdersleven en de planten en dieren op de heide? Neem contact op met de herders (info@herdersvanballoo.nl) Ook zakelijke arrangementen zijn mogelijk.

Zie de website voor het bezoeken van de kudde, atelier Bel en de schaapskooi.

Locatie
Crabbeweg 2
9458 TE Balloo
Erkenning
Fokcentrum