logo SZH

Hyacintduif

Fotograaf: Dick Hamer

Rasbeschrijving

De Hyacintduif is de enige Nederlandse kleurduif.  Bij een zogenaamde kleurduif is het type en de stand hetzelfde als van een veldduif, maar is de kleur het onderscheidende kenmerk. De bouw is krachtig met een niet te fijn rond kopje en een brede borst. Het lichaam staat iets afhellend. Er is slechts één kleurslag. De grondkleur van de borst en de buik zijn donkerblauw met daaroverheen een purperen glans. Het schild heeft een melkwitte kleur met daarop een geschubde tekening die regelmatig verdeeld is. Op het einde van iedere slagpen bevindt zich een wit pareltje, dat geheel omsloten is. Deze slagpentekening wordt ook wel vinkentekening genoemd. De oogkleur is diep oranjerood en de poten zijn rood. De duivin legt vlot eieren en de jongen zijn vaak sterk en worden met succes grootgebracht. Deze duif is zeer alert en lijkt daardoor vrij schuw. Hierdoor laat het ras zich niet snel verrassen door roofvogels.

Geschiedenis

De oorsprong van dit ras moet in Frankrijk gezocht worden. Jarenlang heeft de Hyacintduif een zeer bescheiden bestaan gehad in ons land. In het begin van de 20e eeuw waren vader en zoon  Moning uit Leeuwarden, enkele van de weinige volhouders die dit ras in stand hielden. In de oorlog hebben zij samen met C.A.M. Spruijt en nog enkele zeer gedreven duivenmensen, het voortbestaan van dit ras gewaarborgd. De laatste jaren is de Hyacintduif weer aan een kleine opmars begonnen. Het ras is weer regelmatig op tentoonstellingen te zien.

Fokkerijorganisatie

Nederlandse Kleurduiven Liefhebbers Vereniging
Website

Fotograaf: Ad en Wilma Taks

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

 

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×