Zwartbles

"Het schaap dat populair is op kinderboerderijen en bij wol-ateliers, is ook populair in Engeland"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en landbouw
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond en grote tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Friesland

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal ooien: 1445
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Zwartbles is vanwege het prettige karakter en de goede zelfredzaamheid populair bij de hobbyhouder, desalniettemin heeft het ook veel eigenschappen die voor de professionele schapenhouder interessant zijn. Het schaap is goed vruchtbaar en werpt minimaal twee lammeren en heeft een ruimschoots voldoende melkproductie. De lammeren groeien snel en de slachtkwaliteit is vaak uitstekend met behoorlijk veel kilo’s vlees, dat vrijwel nooit te vet is. De bruinzwarte wol is bovendien gewild bij hobbyisten die spinnen of vilten.

Zwartblessen hebben een goed en rustig karakter en zijn goed mak te maken. Ze worden liever geleid dan opgedreven. Het schapenras wordt veel ingezet bij kinderboerderijen en zorgboerderijen en is zeer geschikt om in te zetten op plekken met recreanten en kinderen.

Uiterlijk

In tegenstelling tot wat de naam doet denken heeft de Zwartbles een witte bles op een zwarte kop. Daarnaast hebben ze een bruinzwarte vacht en witte onderbenen en staartpunt. Het is een groot, goed bespierd schaap, met een schofthoogte tussen de 80 en 90 cm en een gemiddeld gewicht van 80 tot 100 kg. Het heeft een bewolde staart die tot de hak komt. De Zwartbles is ongehoornd, heeft een gebogen neuslijn, met grote horizontaal geplaatste oren.

Achtergrond

De Zwartbles is een vrij recente kruising, met uitsluitend Nederlandse schapenrassen als basis. Het is ontstaan uit de Schoonebeeker en het Bentheimer-schaap, met mogelijk bloedlijnen van de Texelaar en het Fries melkschaap. Er bestaat echter geen overeenstemming over de vraag hoe de Zwartbles er precies uit moet zien en hoe het ras ontstaan is.

Rond 1900 begonnen boeren in Noord-Friesland door te fokken met Zwartblessen. In die tijd werden Schoonebeeker lammeren opgekocht door Friese kooplieden voor de markt in Norg. Via een vaste route over Wezup werden ze daarheen gedreven en doorverkocht aan Noord-Friese boeren die de lammeren opvetten op goede graslanden. Uit deze lijnen is een groot deel van de hedendaagse Zwartbles-populatie voortgekomen. In 1983 werd het Nederlands Zwartbles Schapenstamboek (NZS) opgericht en in 1995 kreeg de Zwartbles-fokkersgroep eveneens een officiële stamboekerkenning.

Een specifieke vraag?