Noordhollander

Bij toeval ontstaan in Noord-Holland. Dit sterke schaap kan zelfs een drieling of vierling groot brengen.
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en landbouw
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond en grote tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Noord-Holland

Status

  • Risico: Kwetsbaar
  • Aantal ooien: 3.020
  • Trend laatste 15 jaar: groeiend

Gebruik

De Noordhollander is een vruchtbaar schapenras dat voornamelijk gebruikt wordt als slachtlammoederdier op landbouwbedrijven, maar ook op kleinere schaal door hobbyschapenhouders. Het ras is ontstaan in het midden jaren 70 van de vorige eeuw, door het kruisen van de Texelaar en het Fins Landras. De Noordhollander heeft het exterieur van een productieschaap. Het zijn ruime, goed ontwikkelde dieren met sterke benen en een goed uier en een gemiddelde levensduur van 8 jaar. De hoge vruchtbaarheid is één van de belangrijkste kenmerken. Drie en vierlingen zijn normaal. Daarbij lammeren ze gemakkelijk af, hebben goede moedereigenschappen en ze geven veel melk zodat ze een drieling goed kunnen zogen. Door de eigenschappen van het Fins Landras die het schaap met zich meedraagt, is de Noordhollander ook geschikt om op schraal en vochtig natuurland te grazen.  De slachtkwaliteit van de dieren is goed. Voor de productie van slachtlammeren wordt veelal een ram van een zwaarder bespierd ras ingezet, zoals de Texelaar.  De wol van de Noordhollander schapen is ivoorwit van kleur. De wol is glansrijk en heeft een mooie vezellengte. Voor zowel spinnen als vilten is wol van Noordhollanders geschikt.

Uiterlijk

De Noordhollander is een eenkleurig wit schaap met een ruime ontwikkeling, bespiering, sterke benen en een goed uier. Het is een vleesras en dat zie je terug in de uiterlijke kenmerken.

Achtergrond

De Noordhollander is een productieschaap dat ontstaan is rond 1974. Toen kruisten enkele fokkers uit Noord-Holland hun Texelse ooien met een Fins Landschaap. De naam van de kruising Fin x Texelaar is “De Noordhollander”. Het ras is namelijk in het begin vooral in Noord-Holland gefokt. Op basis van de oorspronkelijke kruising is men met deze dieren verder gaan fokken met als resultaat de Noordhollander.