Kenmerken
- Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en landbouw
- Kan gehouden worden in een erf met veel grond en grote tuin
- Oorsprong van dierenras ligt in Flevoland
Status
- Risico: Bedreigd
- Aantal ooien: 1839
- Trend laatste 15 jaar: stabiel
Gebruik
De Flevolander is een vruchtbaar schaap dat op natuurlijke wijze driemaal in de twee jaar kan lammeren. Het ras wordt o.m. ingezet als vleeslammoederdier. De Flevolander ooien worden dan gekruist met een vleeslamvaderdier, zoals de Texelaar, voor de productie van snelgroeiende en goed bespierde vleeslammeren.
De bronst bij dit ras is niet seizoensgebonden, waardoor het door het gehele jaar gedekt kan worden. Bij een optimale verzorging kunnen de ooien ongeveer elke 8 maanden lammeren werpen, waardoor er driemaal in twee jaar lammeren geboren worden. Bij de eerste worp brengt een ooi gemiddeld twee lammeren voort en bij oudere ooien zijn dit gemiddeld drie lammeren per worp. De melkproductie van de ooien is voldoende om 2 lammeren te zogen. Geboorteproblemen komen bij de Flevolander nauwelijks voor.
Door hun ruime bouw kunnen ze veel ruwvoer opnemen, zonder dat ongeboren lammeren daardoor in het gedrang komen. Een ander opvallend punt van de Flevolander is de vitaliteit, waardoor ze lang kunnen produceren.
De lammeren van de Flevolander hebben een voldoend goede slachtkwaliteit en kruisingsproducten met een ram van een vleesras hebben zelfs een zeer goede slachtkwaliteit. De Flevolander niet gevoelig voor kopervergiftiging.
Uiterlijk
De Flevolander heeft een witte kleur en een kenmerkend het plukje wol boven op de kop. De Flevolander is een ruim en vitaal schaap en met sterke poten. De dieren hebben een ruime gewelfde middenhand, die voldoende ruimte geeft voor opname van ruwvoer en de dracht van de lammeren.
Achtergrond
In de jaren zeventig van de vorige eeuw is het Instituut voor Veeteeltkundig Onderzoek (IVO) een kruisingsonderzoek gestart met schapenrassen. Het doel hierbij was het fokken van een slachtlammoederdier dat vruchtbaar was en driemaal in de twee jaar lammert.
Voor dit kruisingsonderzoek werd uit Finland het Fins landschaap geïmporteerd om als moederdier te fungeren in de kruising. Dit ras staat bekend als een zeer vruchtbaar schaap, waarbij vier- en vijflingen geen uitzonderingen zijn. Ook het vrijwel jaarronde bronstseizoen van het Finse landras was een belangrijke eigenschap bij de vorming van de Flevolander.
Als vaderdier werd de Île de France ingezet bij dit kruisingsproject. De Île de France werd in de regio Parijs ontwikkeld door een Engelse Dishley (Leicester) ram te kruisen met een Merino de Rambouillet ooi. De naam werd ontleend aan de regio van oorsprong. De Île de France is een zwaar ras met een snelle groei, dat ook een doorlopende bronst heeft en een goede vruchtbaarheid en goede moedereigenschappen.
Voor het maken van een kruising is een voorwaarde dat beide rassen ook zuiver gefokt moeten worden om steeds de Flevolander te kunnen maken. Uit praktische overwegingen zijn de Flevolanders onderling gekruist en zo is er door de selectie een nieuw ras ontstaan. Het IVO heeft in het begin van de jaren tachtig de Flevolander uitgezet bij een aantal praktijkbedrijven.