Havana

"De Ingense vuuroog met zijn vacht als donkerbruine bittere chocolade"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie en huisdier en hobby
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Gelderland

Status

  • Risico: Kritiek
  • Aantal voedsters: 60
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Havana werd aan het begin van zijn ontstaan de ‘Ingense vuuroog’ genoemd, naar de bijzondere rode gloed die deze konijnen in de ogen hebben, een vuurgloed. Een tijd daarna werd de rasnaam veranderd in Beverkonijn en uiteindelijk is de rasnaam Havana geworden en gebleven. Deze konijnen hebben een attent en levendig karakter en zijn met name populair onder de konijnenfokkers als showdier, maar zouden het als huisdier ook zeer goed doen.

Uiterlijk

De Havana is donkerbruin als bittere chocolade, met een blauwe grondkleur en zonder nuanceverschillen op het lijf, kop of poten. Ze hebben een dichte, glanzende vacht met een fijne haarstructuur. Ze zijn middelgroot met een fijne bouw en hebben een gemiddeld gewicht tussen de 2,5 en 3,5 kilo. De kop is vrij kort, zeer breed en goed ontwikkeld met oren van ca. 11 cm lang.

Achtergrond

In 1898 werd bij de gebroeders Honders uit Ingen, een nestje jonge konijnen geboren uit twee rasloze konijnen. In dit nestje zaten een paar witgevlekte konijnen met een bijzondere donkerbruine vachtkleur. Niet alleen de heren Honders waren hiervan onder de indruk, ook een aantal andere fokkers waren zeer aangetrokken door deze chocolade kleur. Gezamenlijk hebben zij, door kruisingen met Russen, geprobeerd om de witte vlekken eruit te fokken en de kleur vast te leggen. Dit hebben zij gedaan door herhaaldelijk terug te kruisen met de eerste chocoladebruine rammelaar. Uiteindelijk zijn in 1902 op een grote internationale tentoonstelling in Parijs deze dieren aan het publiek gepresenteerd. De Havana is nog altijd erg populair op dierenshows.

Speciaalclub

Een specifieke vraag?