Gouwenaar

"Het was een sierduivenfokker uit Gouda die deze konijnen met de kleur van de rookwolk van een kwaliteitssigaar een toekomst gunde"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie en huisdier en hobby
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Zuid-Holland

Status

  • Risico: Kritiek
  • Aantal voedsters: 30
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Gouwenaar kenmerkt zich door de egale, vale lichtblauwe kleur, vergelijkbaar met een stevig uitgeblazen rookwolk van een kwaliteitssigaar. Opvallend bij dit ras is dat de grondkleur sterker is dan de dekkleur. De Gouwenaar is een rustig en aanhankelijk konijn en werd vroeger gezien als een echt ‘knuffelkonijn’ door zijn lieve goede karaktereigenschappen. Deze konijnen kunnen, in tegenstelling tot vele soortgenoten, zo nu en dan erg genieten van een lange aaibeurt en is een ideaal gezinsdier.

Uiterlijk

De Gouwenaar heeft een lichtblauwe egale kleur en de pels is kort, fijn en zacht en ligt dicht tegen het lichaam aan. De oogkleur is blauwgrijs en de ogen hebben de vuurgloed van hun Havana voorouders. Ze hebben een fijne bouw en wegen gemiddeld tussen de 2,5 en 3,5 kilo.

Achtergrond

Het ontstaan van de Gouwenaar is bijzonder, het was dat een sierduivenfokker naast zijn duiven ook een zwak had voor konijnen. Hij had met name een voorkeur voor Havana konijnen en kreeg bij toeval in een nestje Havana lampreien, baby konijntjes, een konijntjes met een zeer tere blauwe kleur. Deze man uit Goude was hier wel van onder de indruk en fokte hiermee verder onder de naam Gouwenaar. De kleur was in het begin veel donkerder dan die wij die nu kennen. Door strenge selectie is de huidige vale lichtblauwe kleur ontstaan. Waar het vroeger een veel gezien gezinslid was, is de Gouwenaar tegenwoordig met name te zien op tentoonstellingen.

Speciaalclub

Een specifieke vraag?