Beige

"Een konijn met lichte tinten dat verwant is aan de Havana"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie en huisdier en hobby
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Zuid-Holland

Status

  • Risico: Kritiek
  • Aantal voedsters: 30
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Beige heeft, naar verwachting, zijn naam te danken aan zijn mooie egaal gekleurde vacht. Deze konijnen hebben een heel rustig temperament, ze zijn intelligent en kunnen uitstekend als huisdier gehouden worden voor kinderen door het lieve, tamme en knuffelbare karakter. Daarnaast zijn deze konijnen erg populair bij konijnenfokkers door zijn zeer mooie, fok zuivere kleur. Dit wil zeggen dat alle nakomingen bij een paring tussen twee Beiges deze kleur hebben. In Engeland komt dit ras ook voor en daar wordt het ras Isabella genoemd.

Uiterlijk

De Beige heeft de meest verdunde kleur die wij kennen. De tekening kenmerkt zich door een zo dun mogelijk patroon. De dekkleur van het lichaam is geel met een zeer ijle vale lichtblauwe waas, de onderzijde van het lichaam toont een zeer lichte Gouwenaarkleurige sluier en de oren gaan meer richting vaal lichtblauw. Dit konijnenras heeft grijsblauwe ogen die op sommige momenten een vuurgloed hebben. De pels is iets fijner van structuur, vol en dicht ingeplant.

Achtergrond

De Beige is ontstaan in de Maasstad en het toeval bestaat dan in Engeland eenzelfde dier werd gefokt met deze bijzondere vachtkleur. Jarenlang hebben fokkers uit beide landen, zonder het van elkaar te weten, dit ras onder bijna dezelfde naam gefokt. Omdat de Beige een aantrekkelijke kleur bezit en aangetoond kon worden dat de kleur fokzuiver is, werd het ras in 1940 officieel erkend.

Speciaalclub

Een specifieke vraag?