Kenmerken
- Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en natuurbeheer
- Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin
Status
- Risico: Bedreigd
- Aantal hennen: 250
- Trend laatste 15 jaar: stabiel
Gebruik
De Nederlandse sabelpootkriel is een elegante verschijning en lijkt door de zwaar bevederde poten op een voetstukje te staan. Deze lange veren, gelijkend op sabels, geeft ook weer waar de naam van deze krielen vandaan komt.
Uiterlijk
De Nederlandse sabelpootkriel is inmiddels erkend in 18 kleurslagen, waarvan porselein, citroenporselein, isabelporselein en okerwit gepareld en zwartwit gepareld de belangrijkste kleurslagen zijn. De hoog gedragen borst, de vrij hoog en gespreid gedragen staart en natuurlijk de bevederde poten, zijn de meest karakteristieke kenmerken van dit krielras. De enkele kam is rechtopstaand en helderrood van kleur en er komen zowel dieren voor met als zonder baard.
Achtergrond
De Nederlandse sabelpootkriel behoord tot een van de oudst bekende dwerghoenderrassen en vindt zijn oorsprong in Oost-Azië. Met grote waarschijnlijkheid heeft het een verwantschap met de Japanse kriel, er zijn niet alleen meerdere gelijkenissen qua karakter en algemeen voorkomen, maar met name de oudst bekende kleur van de Nederlandse sabelpootkriel in Nederland, de porseleinkleur, komt van oudsher ook voor bij de Japanners. Na een zware periode, kwamen enkele jaren na de Tweede Wereld oorlog een aantal liefhebbers van de Nederlandse sabelpootkriel in gesprek over het oprichten van een fokkersclub. In 1949 was de officiële oprichting van ‘De Sabelpootclub’ een feit.