Leghorn

"Deze internationale legende, luistert ook naar 'leghoen'"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en landbouw
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal hennen: 175
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De leghorn is niet alleen populair in Nederland, maar ook in het buitenland is dit ras, onder verschillende namen, terug te vinden. Daarnaast heb je een Nederlands type, maar ook een Amerikaanse en Engelse. Begin van de twintigste eeuw bestond ongeveer 70% van de leghennen uit Leghorns, vanwege de zeer goede productie van eieren. Met name de legkracht van de witte Leghorns is uitstekend en leggen ook de grootste eieren. Daarnaast zijn de eenkleurige dieren een stuk rustiger, daar staat wel tegenover dat de kleurencombinatie van de patrijshanen bijzonder fraai is, deze laatste zijn vaak ook net iets kleiner.

Uiterlijk

De Leghorn is momenteel erkend in 22 kleurslagen voor het Nederlandse type, deze komen ook voor in de krielvorm. De normale Leghorns zijn middelgroot en de hanen wegen tot ongeveer 3 kilo en de hennen tot 2,75 kilo. Het ras heeft meestal een enkele vrij grote kam, daarnaast is ook de rozenkam erkend. De hanenkam moet goed rechtop staan, terwijl de achterkant van de hennenkam naar één zijde moet omvallen zonder het zicht te belemmeren. De ogen zijn oranjerood, de snavel geel of hoornkleurig geel en de oorlellen amandelvormig wit. De loopbenen zijn (oranje)geel van kleur.

Achtergrond

De Leghorn is door fokkunst ontstaan uit een allegaartje aan hoenders met goede productie eigenschappen. Vanaf omstreeks 1835 is de patrijsvariant via de havenstad Livorno naar Noord Europa en Amerika zijn verscheept en ongeveer twintig jaar later volgde de witte. Het zijn vooral de Amerikanen geweest die met dit zeer variabele materiaal uit Italië een echt legras hebben gefokt en hebben dit ras Leghorn vernoemd naar de stad Livorno. Uit het Amerikaanse materiaal en mogelijk ook materiaal rechtstreeks uit Italië ontstonden door teeltkeus en inkruising de Engelse, Nederlandse, Duitse en Deense Leghorns. Nederlanders zijn meer Amerikaans georiënteerd en namen de naam Leghorn over, deze naam wordt nog altijd geassocieerd door velen met legkip.

Een specifieke vraag?