Lakenvelder hoen

"De inspiratie voor deze naam, was het het rund, of was het het dorp"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie en huisdier en hobby
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Zuid-Holland

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal hennen: 200
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

Het Lakenvelder hoen is een elegante zwart witte hoen welke vrij gemakkelijk te houden is. Het vraagt geen speciale verzorging, maar een vrije uitloop is natuurlijk altijd aan te bevelen. Vol in de zon moet er wel rekening gehouden worden dat er, met name bij de hanen, enige verkleuring richting crème op kan treden, dan is een uitloop onder de bomen het meest geschikt voor de Lakenvelder.

Uiterlijk

Het Lakenvelder hoen kent zijn gelijkenissen met het Lakenvelder rund, de tekening van het ras is een zwarte hals en een zwarte staart, die een wit lichaam, het laken, begrenzen. Deze kleurslag is de enige erkenning bij het Lakenvelder hoen. Met als uitzondering de blauwe kriel Lakenvelder, hier zijn de zwarte delen vervangen door blauw.

Achtergrond

De naam van het Lakenvelder hoen, komen ze uit Lakervelt, is het de vergelijking met het Lakenvelder rund of blijkt het een Duitse oorsprong te hebben? De achtergrond van het Lakenvelder hoen heeft een bijzondere tweesplitsing, een Nederlandse en een Duitse. Onze oosterburen beschrijven het ras sinds 1830 in Westfalen, hier werd het uit de Zilverpel Duitse Möwen gefokt en zou verklaren waarom er vroeger nog wel eens een zilverpel voorkwam binnen de Lakenvelder. Nu het verhaal van de Nederlanders, deze vind de herkomst van dit ras in het dorpje Lakervelt, omstreeks 1727 werd hier een zeer uitstekend leghen met smakelijk vlees aangetroffen. Deze had eenzelfde aftekening, oorsprong én naam als het Lakenvelder rund wat al sinds 1650 bekend is in Nederland.

Een specifieke vraag?