Kraaikop

"De reus onder de Nederlands hoenders imponeert ook zonder kuif of kam"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby, landbouw en natuurbeheer
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Gelderland en Noord-Brabant

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal hennen: 270
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Kraaikop dankt zijn naam aan de typische vorm van de kop, die enigszins aan de kop van een kraai doet denken. Het zijn grote forse dieren die ook wel de reus onder de oud Nederlandse hoenderrassen wordt genoemd, in het buitenland zijn ze ook wel bekend onder de naam Bredahoen. De Kraaikop is rustig en de hennen zijn gemakkelijk over te zetten van het ene koppel naar het andere, zonder dat er gevechten uitbreken, de pikorde is snel bepaald. De kippen zijn vertrouwelijk en de kuikens groeien gemakkelijk op.

Uiterlijk

Het opvallende aan de kop van de Kraaikop is het volledig ontbreken van de kamaanzet en de opengesperde neusgaten. Verder staan ze hoog op hun zwaar bevederde poten en hebben ze een forse bouw. De Kraaikop is erkend in vijf kleurslagen, waarvan de zwarte het meest voorkomt, alle vier de kleurslagen zijn ook in de krielvorm erkend.

Achtergrond

De Kraaikop kwam vroeger vrij veel voor in Gelderland en Brabant en zeer gelijkende dieren zijn reeds terug te vinden op het uit 1650 daterende schilderij “De Hoenderhof” van Jan Steen. Echter, de eerste beschrijvingen die met zekerheid de Kraaikop betreffen, stammen uit het midden van de negentiende eeuw. Het ras is waarschijnlijk in de vroegere eeuwen ontstaan door voortgezette teeltkeus van Kuifhoenders, waarbij de kuif en de kam verdwenen. De pootbevedering is een natuurlijke bescherming en komt het ras in een guur klimaat ten goede.

Rasvereniging

Een specifieke vraag?