Eikenburger kriel

"Deze krielen zijn in kleur gescheiden van de Engelsen"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie en huisdier en hobby
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Noord-Brabant

Status

  • Risico: Kritiek
  • Aantal hennen: 15
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Eikenburger kriel is een van de drie Nederlandse hoenderrassen die alleen in krielvorm voor komen en worden gehouden als sierhoen. Ze vinden hun oorsprong in het Engelse kippenras Sebright, het grote verschil is dat de Sebright altijd gezoomd is, dit wil zeggen dat de randen van de veren een andere kleur hebben dan de schacht, en de Eikenburger kriel heeft dit niet.

Uiterlijk

De Eikenburger kriel is een hennenvederige kriel, dit betekent dat de veren van de haan en hen sterk overeenkomen. Het is een klein, levendig en parmantig krielenras met een rozenkam, bruin-oranje tot oranje ogen en blauwe benen. De rug is kort terwijl de staart vrij hoog wordt gedragen.

Achtergrond

Het ras is door de heer Verhagen uit Eindhoven gefokt door kruising van zilver Sebrights met rasloze krielen, die hij gebruikte voor het uitbroeden van de Sebright eieren, welke na het broedseizoen werden opgeruimd. Na een van de broedseizoenen bleef er een witte en een zwarte hen achter, welke het daaropvolgende jaar gepaard werden met de aanwezige zilver Sebright hanen. De kuikens bestonden uit, zwaargezoomd zilvere dieren, bijna zwarte en zeer witte dieren.

Verhagen paarde vervolgens wit x wit, zwart x zwart en zwaargezoomd x zwaargezoomd en hiervan leken de nakomelingen erg op Sebright krielen. Echter, doordat gezoomheid een van de raskenmerken van dit is werd voorgesteld deze kleurslag als een nieuw ras te benoemen, de Eikenburger kriel.

Een specifieke vraag?