Barnevelder

"Het schoolvoorbeeld van slim ondernemen, goedkope granen uit Amerika is genoeg voor de grote bruine eieren van deze Veluwse kippen"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en landbouw
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Gelderland

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal hennen: 450
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Barnevelder is een van de bekendere Nederlandse hoenderrassen en vindt zijn oorsprong, zoals de naam al weggeeft, in Barneveld. Hier werden verschillende zwaardere Aziatische rassen ingekruist met de reeds voorkomende landhoenders. Ze staan bekend om de goede productie van grote, zeer donkerbruine eieren en leggen rond de 180 eieren per jaar. Daarnaast worden ze ook gehouden voor de productie van vlees, met een goede opbrengst van de hen, welke een gemiddeld gewicht bereikt van 2750 gram en bij de haan kan dit zelfs 3500 gram worden.

Uiterlijk

De Barnevelder is in vier kleurslagen erkend: wit, zwart, dubbelgezoomd zwart en dubbelgezoomd blauw. Dubbelgezoomd is als behalve de rand van de veer een andere kleur heeft (omzoming) deze kleur ook terug te vinden is bij de schacht. De hanen van de belangrijkste kleurslag, dubbelgezoomd, zijn overwegend groenglanzend zwart gekleurd. De hals- en zadelveren en de vleugeldriehoek schouders zijn roodbruin en in het hals- en zadelbehang wordt dit roodbruin omgeven door zwart terwijl de schacht ook zwart is. De hennen hebben een warme goudbruine kleur, waarbij de veren op rug, zadel, vleugels en borst dubbelgezoomd zijn. Ze hebben een zwarte kop en hals, de kam is enkel, rechtopstaand en telt vier tot zes kamtanden. De oren zijn rood en de benen geel. De snavel is geel met donker-hoornkleurige aanslag aan de punt.

Achtergrond

In de periode 1850 –1875 werden in de omgeving van Barneveld pluimveerassen zoals Cochin, Brahma en Langshan gehouden voor vlees- als eierproductie. Deze rassen werden gekruist met plaatselijk aanwezige boerenkippen. Vooral door de invloed van de Langshan ontstond er een kippenras dat het grootste deel van het jaar, inclusief de winter, mooie grote bruine eieren legde. Deze bruine eieren waren zeer gewild. Het type van de huidige Barnevelder is dan ook met name toe te schrijven aan de Langshan. Eind jaren dertig kwam er een einde aan de Barnevelder als productiedier door toename van de commerciële kippenrassen. Sindsdien wordt de Barnevelder steeds populairder als sierkip.

Een specifieke vraag?