Assendelfts hoen

"Deze kip werd met een knipoog naar de goudpel kleurslag, ook wel het ‘boerengeeltje’ genoemd"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en landbouw
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Noord-Holland

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal hennen: 100
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Assendelfts hoen behoort tot de leg en sierrassen van de Nederlandse hoenders. Ze leggen rond de 180 eieren per jaar, deze zijn roomwit van kleur. De Assendelft hoenders zijn vrij groot, erg levendig en kunnen een beetje schuw zijn, om die reden hebben ze veel bewegingsvrijheid nodig.

Uiterlijk

De Assendelfts hoen is vrij groot, de haan weegt ongeveer 1700 gram en de hen 1300, en hebben een ringmaat van 15 mm voor de haan en 13 mm bij de hen. De grote Assendelfts hoen is erkend in twee kleurslagen, goudpel en zilverpel, bij de krielvorm is citroenpel ook een erkende kleurvariant.

Het dier lijkt enigszins op het Hollandse Hoen en heeft qua type met name gelijkenissen met de Friese Hoen. De verschillen zijn met name, dat de Assendelfts hoen geen enkele, maar een rozenkam heeft, de peltekening iets grover is en de goudkleur is ook een teint lichter.

Achtergrond

Zoals de naam van de Assendelfts hoen al voorspelt, komt dit ras uit de buurt van Assendelft, ten noorden van Amsterdam. Kort na de Eerste Wereldoorlog moest het ras het als leghoen afleggen tegen de in opkomst zijnde commerciële rassen. Een andere reden voor de achteruitgang van de populatie was de grote gevoeligheid voor de ziekte van Marek, een verlammingsziekte.

De Assendelfts hoenders zijn, naar men aanneemt, de voorouders geweest van onze hedendaagse Hollandse hoenders. Op een afbeelding uit 1853 gemaakt door de Engelsman Harrison Weir staan goudpel Hollandse hoenders afgebeeld, die qua type en kleur sprekend lijken op onze huidige Assendelfts hoenders.

Een specifieke vraag?