Drentse patrijshond

"Deze leergierige jagersvriend brengt al sinds jaar en dag de Drentse patrijzen naar de voet van de familie"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en natuurbeheer
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Drenthe

Status

  • Risico: Normaal
  • Aantal teven: 2500
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Drentse patrijshond heeft een zacht karakter, is trouw en intelligent en kan daardoor gemakkelijk opgevoed worden tot een goede jachthond en huisgenoot. Een opvallend kenmerk van veel honden van dit ras is de draaiende beweging die ze met hun staart maken als ze iets zoeken, vooral als ze de geur van wild bespeuren.

De uitstekende eigenschappen van de Drentse patrijshond in het voorstaan, het aanwijzen van wild, maar ook het apporteren van een dier of speeltje, maakt dit een echte allround staande jachthond. Daarnaast is zijn zachtaardige karakter ook uitermate geschikt als familiehond en op het erf zal hij zijn bazen altijd beschermen tegen ongewenste gasten, wat deze honden ook goed inzetbaar maakt als waakhond.

Uiterlijk

Drentse patrijshonden hebben een witte vacht met grote bruine vlekken over het lichaam, de oren zijn bruin, evenals het haar rondom de ogen en ze kunnen spikkels hebben. Hoewel de vacht op het lichaam niet erg lang is, heeft de hond goed behaarde oren, hals en borst en wat langer haar aan de poten en staart. Ze zijn middelgroot met een hoogte tussen de 55 en 63 cm en zijn krachtig gebouwd.

Achtergrond

De Drentse patrijshond is één van Nederlands oudste rassen. Net als de Friese stabij en de Kooiker heeft de Drentse patrijshond de Spaanse spioen als voorouder. In de periode van 1600 tot 1900 zijn honden afgebeeld die lijken op de Drentse patrijshond en waarschijnlijk tot de voorouders daarvan behoren. Deze afgebeelde honden zijn altijd verbonden met jachteigenschappen.

Dit type honden was uitermate geschikt voor de jacht op klein wild. In tegenstelling tot veel andere rassen is de Drentse patrijs niet gekruist met buitenlandse rassen om de jachtinstincten te verbeteren. In Drenthe vond men dat de patrijshond prima voldeed aan de eisen die de boerenjagers stelden en dankzij hun langere vacht liepen deze honden geen beschadigingen aan hun lichaam op in het ruige Drentse heidelandschap. Dankzij het oprichten van de vereniging Drentse Patrijshond in 1948 is het ras bekend geworden in heel Nederland.

Een specifieke vraag?