Nederlandse bonte geit

"De geit die model stond voor het leesplankje spreekt nog steeds tot de verbeelding"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en landbouw
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond en grote tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Gelderland, Groningen, Noord-Holland, Zeeland en Zuid-Holland

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal geiten: 640
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Nederlandse bonte geit is een ruim inzetbare geit. Het is weliswaar gefokt voor de melkproductie, het hobbymatig houden is in betekenis toegenomen en ook op kinderboerderijen zijn de bonte geiten tegenwoordig regelmatig terug te vinden. Het feit dat het een melkgeit is en men goed kaas kan maken van de melk, maakt de Nederlandse bonte geit ook zeer bruikbaar voor boerderijeducatie, vooral wanneer de ruimte op de boerderij beperkt is.

Het zijn onderzoekende dieren en met zijn bonte uiterlijk een opvallende verschijning. Daarnaast heeft het een sterk beenwerk en groot weerstandsvermogen. De grote goed ontwikkelde uier is goed voor een gemiddelde dagopbrengst tussen de 3 en 5 kilo melk per dag.

Uiterlijk

De Nederlandse bonte geit heeft een bruin- of zwartbonte kortharige vacht en meet rond de 80 cm hoog. De uiers zijn goed ontwikkeld en voelen zacht aan, de spenen staan net iets naar binnen en wijzen loodrecht naar beneden. Het dier heeft voldoende bespiering om goed als melkgeit te kunnen functioneren. Het dier is langgerekt en is wigvormig. De kop van het dier is sprekend en fijnbesneden.

Achtergrond

De huidige Nederlandse bonte geit stamt af van de Nederlandse landgeit die gekruist werd met de bestaande melkgeiten. Ooit stond de koebonte Zeeuwse landgeit model voor het ras. Het huidige type Nederlandse bonte geit is eind jaren zeventig ontstaan, toen enkele geitenhouders met name de bonte dieren aanhielden. Voor verbetering van de melkproductie en voor bloedverversing werd nog wel eens een ingekruist met de Nederlandse witte geit. Vanaf 1980 werd het bonte ras erkend

Een specifieke vraag?