Noord Hollandse krombekeend

"Samen met de Witborst eend heeft de Krombekeend Verkade groot gemaakt"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en landbouw
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond en grote tuin

Status

  • Risico: Kritiek
  • Aantal eenden: 80
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Noord Hollandse krombekeend is een herkenbare verschijning met zijn platte gekromde snavel. Deze eenden met een uitermate aanhankelijk karakter zijn makkelijk handtam te maken, hierdoor zijn ze zeer geschikt voor de hobbyhouder of op zorg- en kinderboerderijen. Ook zijn ze rustig en kwaken weinig en zijn goed voor een productie van ongeveer 175 eieren per jaar.

Uiterlijk

Noord-Hollandse krombekeend dankt zijn naam aan de lange, platte, brede snavel die sterk gebogen naar beneden loopt. De schedel en snavel vormen de vloeiende lijn van halve cirkel. Deze eenden komen voor in allerlei kleurslagen, donkerwildkleur, met of zonder witte borst en slagpennen, blauwdonkerwildkleur of wit met roze snavel. De poten zijn kort en oranjekleurig en er komen ook gekruifde krombekeenden voor.

Achtergrond

In de 16e en 17e eeuw bestond er veel belangstelling voor dieren met afwijkende kenmerken en de Noord Hollandse krombekeend komt regelmatig voor op schilderijen uit de zeventiende eeuw, soms zelfs gecombineerd met een kuif.

Er gaan verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van de Noord Hollandse krombekeend en de vergelijkingen met de Noord Hollandse witborsteend. Enerzijds wordt er beschreven dat de krombekeend als een spontane mutatie is ontstaan uit de witborsteend. Anderzijds wordt er geschreven dat ze met witborsteenden zijn ingekruist en hierdoor dezelfde kleuren kunnen hebben.

In ieder geval waren in de waterrijke poldergebieden de Noord-Hollandse witborsteenden en krombekeenden een vertrouwd gezicht. Ze zijn al te zien op schilderijen van Albert Cuyp. Rond 1900 werden ze gehouden voor de eieren. Ze waren beroemd om hun hoge eierenproductie en onder andere essentieel voor productie van beschuit.

Een specifieke vraag?