Nederlandse kuifeend

"Deze opvallende eend met oude papieren, was werd altijd trouw gehouden op paleis Het Loo"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en landbouw
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond en grote tuin

Status

  • Risico: Kritiek
  • Aantal eenden: 35
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

Uniek aan de Nederlandse kuifeend is toch wel de grote ronde kuif op zijn kop. Deze grote ronde verenbol groeit achterop de kop bovenop een vleesknobbel. Er zijn twee vormen van de Nederlandse kuifeend, de grote en de Dwergkuifeend. Dwergkuifeenden hebben als bijnaam de Rodenburg kuifjes, genoemd naar de fokker van deze kleine eenden.

Nederlandse kuifeenden zijn vriendelijk, vertrouwelijk, makkelijk in de omgang en ze beginnen vaak al vroeg in het voorjaar met eieren leggen, soms zelfs al in de winter. Ze leggen 75-100 grote witte eieren.

Uiterlijk

De Nederlandse kuifeend is een middelgrote eend met een min of meer horizontale houding. De kuif moet goed gesloten zijn en symmetrisch van vorm. Type en kuifvorm gaan boven kleur en tekening en de kleur van de kuif hoeft niet gelijk te zijn aan de veerkleur. Bij de grote kuifeend is de kleurslag wit het meest voorkomt, bij de dwergkuifeend, die iets kleiner is dan de wilde eend, komen allerlei kleuren voor en staan bekend om de met name bijzondere kuiven.

Achtergrond

Het Nederlandse kuifeenden ras behoort tot de oudste Nederlandse pluimveerassen en komen al vele honderden jaren voor. 17e-eeuwse schilders als J. Steen en M. d’ Hondecoeter portretteerden deze witte, bonte en wildkleurige gekuifde eenden graag op hun hoenderhofachtige schilderijen. De fokkerij van kuifeenden is in Nederland geperfectioneerd.

Een specifieke vraag?