Kwakereend

"Deze kleine eend kwekt gezellig aan een stuk door"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie en huisdier en hobby
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond en grote tuin

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal eenden: 750
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

Het ras doet zijn naam eer aan want Kwakereenden produceren veel geluid. Met de kleine compacte bouw zijn ze de kleinste soort van de gedomesticeerde eendenrassen. Vroeger werden Kwakereenden regelmatig als lokeend gebruikt in de jacht, maar tegenwoordig zijn de erg populair onder eenden liefhebbers als siereend.

Uiterlijk

Kwakereenden zijn erkend in veel kleurslagen, van geheel wit tot aan diverse wildkleurvarianten. Gezien er vroeger vooral op de wit en wildkleur gefokt werd, zijn dit tegenwoordig nog steeds de mooiste typen van de Kwakereend. De dieren van dit ras hebben een klein en kort lichaam met een klein rond kopje, ronde bolle wangen en een korte brede snavel. Het gewicht van de Kwakereend varieert tussen de 700 en 900 gram.

Achtergrond

150 jaar geleden werden de eerste meldingen gemaakt van het gebruik van Hollandse kwakertjes in eendenkooien. Door het tamme karakter van dit ras en het schrille luide gekwaak, werden de wilde eenden op hun gemak gesteld. Als de kooiker met voer kwam, liepen de kwakertjes naar de vangpijp en de wilde eenden volgden hen. Kwakereenden werden later ook bij de jacht ingezet om wilde eenden te lokken. Er werden hiervoor meestal witte dieren gebruikt, omdat deze goed te onderscheiden waren zodat jagers zich zo niet snel konden vergissen.

Een specifieke vraag?