Oud Hollandse tuimelaar

"Vanuit Amsterdam verspreid door het land is deze veelkleurige tuimelaar overal bekend"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en natuurbeheer
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Noord-Holland

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal duivinnen: 500
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Oud Hollandse tuimelaar is een zeer bekend Nederlands sierduiven ras. Kenmerkend is het imposante voetstuk van de zware bevedering op de poten. Om beschadiging aan de voetbevedering te voorkomen, worden zogenaamde rondzitters met een doorsnede van 10 centimeter in de kooien gehangen.

Vroeger was de Oud Hollandse tuimelaar een uitstekende vlieger, door veredeling en het inkruisen van andere rassen zijn ze tegenwoordig niet meer zo geschikt voor een vrije uitvlucht. Wel zijn het rustige duiven met een aangenaam karakter, ze broeden uitstekend en brengen met veel zorg hun jongen groot.

Uiterlijk

De Oud Hollandse tuimelaar is erkend in een heel scala aan kleurenslagen en tekeningen, zoals de witpen, witstaart en witpenstaart. Daarnaast is met name het model kenmerkend, het zogenaamde ‘schuitmodel’, dit zijn duiven met een brede volle borst en snel verlopend in de stuit. Op deze manier kan de vogel bij aanvatting als het ware uit de handen glijden.

Achtergrond

Volgens geschiedschrijvers werd de Oud Hollandse tuimelaar al voor 1600 in Nederland gehouden. Dit duivenras werd vroeger gehouden op de Amsterdamse duivenplatten en werden ruigpoten genoemd, in tegenstelling tot de Nederlandse hoogvliegers die kaalpoten werden genoemd. Na de oorlog ging het, door de hoge woningnood, snel bergafwaarts met de duivenplatten in Amsterdam.

Ook trokken veel Amsterdammers naar andere steden of het buitengebied en hierdoor zijn de Oud Hollandse tuimelaars over heel Nederland verspreid. In 1912 werd er al een speciaalclub voor de Oud Hollandse tuimelaar opgericht die de belangen van dit fraaie nationale ras behartigde. Tegenwoordig wordt het ras vooral als tentoonstellingsduif gehouden. Momenteel zijn er ook weer diverse liefhebbers die deze duiven weer los laten vliegen en het tuimelen proberen terug te fokken.

Een specifieke vraag?