Nederlandse schoonheidspostduif

"De schoonheid onder de Nederlandse duiven brengt met liefde de post rond"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie en huisdier en hobby
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal duivinnen: 200
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Nederlandse schoonheidspostduif heeft de grootte en lichaamsbouw van een flinke postduif. Bijzonder aan zijn kop is de hartvormige neuswratten, door deze welving heeft de kop een natuurlijke ronding. De neuswratten dienen zo fijn mogelijk van structuur te zijn, te grove neuswratten bleken een grote handicap te vormen er zijn door zorgvuldige fokkerij zo goed als verdwenen.

Uiterlijk

De Nederlandse schoonheidspostduif kent een grote variatie in kleurenslagen, zo zijn er verschillende veerkleuren erkend in de volgende tekeningen, eenkleurig, ongeband, geband, gekrast, donkergekrast, schimmel en bont. Per kleurslag zijn er bijpassende eisen aan de kleur van de snavel, de ogen en de poten.

Achtergrond

De Nederlandse schoonheidspostduif is ontstaan in het begin van de 19de eeuw door de hand van onze Zuiderburen, België. Van eenheid in uiterlijk was toen nog geen sprake en was het vermogen om zo snel mogelijk het hok terug te vinden het belangrijkste aspect. Toch leefde bij tal van fokkers het verlangen om goed met mooi te combineren en dit leidde in 1925 tot de oprichting van een Nederlandse groep gediplomeerde keurmeesters. Zij stelden een standaard op voor de ideale postduif.

Met de oprichting van de standaardcommissie van de Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbers in 1947 veranderde de situatie. Men besloot dat dit type duif uitsluitend als show ras moest worden beoordeeld. De standaard voor de ideale duif op tentoonstellingen is toen ontworpen en sindsdien nauwelijks meer aangepast.

Een specifieke vraag?