Nederlandse hoogvlieger

"De vliegduif uit Amsterdam doet het als schoorsteenveger goed op de shows"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en natuurbeheer
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Noord-Holland

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal duivinnen: 125
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Nederlandse hoogvlieger is een middelgrote duif met een compacte bouw. Herkenbaar zijn de gekleurde dieren met de witte schilden, de vleugels, maar er is een veel breder scala aan kleurslagen erkend. Met name de schoorsteenveger is een aparte kleurslag en kan misschien zelfs als een apart ras worden gezien. De grondkleur is diep kastanjebruin, met veel glans op de borst en hals, over de staart loopt een zwarte band, maar het einde is weer kastanjebruin.

Uiterlijk

De Nederlandse hoogvlieger is erkend in zes verschillende basiskleuren. Zwart, rood en geel kunnen voorkomen als eenkleurig, dit heet roek, of in verschillende combinaties met wit. De basiskleuren blauw, blauwzilver en grijs zijn alleen erkend in de combinaties met wit. De kleuren Nederlandse hoogvlieger zijn diep, met veel glans over het lichaam en de duiven hebben zuiver parelkleurige heldere ogen. De poten mogen nooit bevederd zijn, ze werden daarom ook wel kaalpoot genoemd.

Achtergrond

De Nederlandse hoogvlieger is van oorsprong een Amsterdams vliegduivenras en sinds de jaren dertig van de vorige eeuw is deze duif zeer populair als showdier op tentoonstellingen. Tegenwoordig zie je ze nog steeds met name op shows. Daarentegen is er een groep liefhebbers die zicht juist weer op het vliegen focust. Hier wordt dan ook duidelijk in een andere richting gefokt, weer naar het vliegtype wat erg veel verschilt van de showdieren.

Een specifieke vraag?