Holle kropper

"Met zijn soepele, rijke ballon maakt deze oploper graag het hof bij de duivinnen"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en natuurbeheer
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal duivinnen: 250
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Holle kropper heeft een lange en soepele hals welke naar achteren wordt gedragen en is aangezet met een soepele, rijke ballon. De enorme ballon danst als het ware naar achteren tot op de rug. De Holle kropper is een temperamentvolle duif met een prettig karakter. Het gedrag van de doffer maakt dat dit ras een zogenaamde ‘oploper’ is, wanneer de doffer de duivin het hof maakt, maakt hij trippelpasjes en loopt hij met een uitgespreide staart te dansen en te springen.

Uiterlijk

De Holle kropper is erkend in tien verschillende kleurslagen, verschillend van eenkleurige, bonte en getijgerde dieren. Het ras heeft een bijzondere lichaamsbouw en stand, en dient vanaf opzij gezien, als het ware, in een cirkel te passen. Ze zijn middelgrote dwergkroppers en hebben geen, tot enkele veertjes aan de poten.

Achtergrond

De Holle kropper komt reeds voor op een schilderij van de schilder M. d’Hondencoeter in het jaar 1665. De ‘oploper’ is volgens oude documenten de voorloper van de Holle kropper. John Moore, schrijver van een Engels duivenboek van 1735, geeft een zeer goede omschrijving van de ’oploper’, het was een goede blazer en een heel typische vlieger en werd in alle delen van Nederland aangetroffen.

Vóór 1900 waren er een drietal typen ontstaan, het Haagse, het Amsterdamse en het Groninger type. De Holle Kropper Club (HKC) werd in 1904 opgericht en vanaf dat moment werd er gefokt en beoordeeld volgens de toen opgestelde standaard. Hierdoor verdwenen al deze typen en ontstond één nieuw uniform type holle kropper.

Een specifieke vraag?