Hagenaar

"Een keurig staaltje fokkerskunst van onze voorvaderen leverde ons een prachtig adellijke sierduif"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie en huisdier en hobby
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Noord-Holland

Status

  • Risico: Kritiek
  • Aantal duivinnen: 50
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Hagenaar is een prachtig Nederlands ras, met een adellijk voorkomen. De zuiver witte parelogen zijn een belangrijk raskenmerk, evenals de kleine, zuiverronde, scherpe pupillen. Het zijn pittige duiven in de omgang met soortgenoten en ook huisvesting met andere rassen dient de juiste zorg in de broedtijd.

In tegenstelling tot de verwachting, is de Hagenaar een puur Amsterdams ras en heeft de herkomst van de Hagenaar bijzonder weinig van doen met onze hofstad.

Uiterlijk

De Hagenaar is een forse tuimelaar en erkend in de kleuren wit, rood en geel. De witte kleurslag komt het meeste voor en voldoet het meest aan het ideaalbeeld. Vaak zien we bij jonge witte vogels wat rode veren in de hals of een rode gloed. Deze veren of gloed verdwijnen vanzelf na de rui en kunnen alsnog de helderwitte duiven opleveren. Er wordt zelfs beaamd dat de dieren met een gloed de mooiste ogen.

Achtergrond

De herkomst van de Hagenaar is vermoedelijk te vinden in landen als Perzië, Pakistan of India, waar ze rond 1545vandaan zijn meegenomen door de zeevaarders naar Europa. Destijds stonden de dieren bekend voor hun zeer lange en vooral hoge vluchten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verboden Duitsers dan ook het houden van hoogvliegers, uit angst voor het eventueel inzetten voor spionageactiviteiten. Frans Meinen heeft met gevaar voor eigenleven de Hagenaar door de Tweede Wereldoorlog heen geholpen. De Hagenaar is een keurig staaltje fokkerskunst van onze voorvaderen.

Een specifieke vraag?