Fokkerij

Fokken van dieren doe je nooit alleen. Voor een duurzame toekomst van je dieren en het ras is een goede samenwerking van houders en fokkers de basis. Het gezamenlijk toewerken naar een gemeenschappelijk fokdoel aan de hand van een duurzaam fokprogramma maakt de fokkers van deze rassen echte ‘schatbewaarders’. Vooral  voor het in stand houden van de zeldzame rassen zijn deze twee aspecten erg belangrijk. De SZH biedt ondersteuning en kennis.

Fokdoel

Een fokdoel beschrijft de optimale kenmerken van een ras en waar, binnen de fokkerij, de nadruk op moet liggen bij de selectie van dieren en hun eigenschappen. Een fokdoel wordt vaak opgesteld door een stamboek of rasorganisatie en gerealiseerd door middel van een fokprogramma.

Fokprogramma

In een fokprogramma wordt beschreven hoe er gefokt kan worden richting het gestelde fokdoel. Voor zeldzame rassen moeten er soms speciale methoden worden toegepast om een gezonde populatie te behouden. Dit wordt ook beschreven in het fokprogramma. Een aantal voorbeelden van deze methoden staan op de pagina In stand houden van levende populaties.

Online leerboek Fokkerij en Genetica

Wil je meer weten over de basisprincipes van fokkerij, specifieke fokmethodes of genetische diversiteit? Animal Breeding and Genomics Centre (ABGC) en Centrum voor Genetische bronnen Nederland van Wageningen University & Research hebben een zeer uitgebreid en kundig Leerboek Fokkerij en Genetica ontwikkeld en deze gratis beschikbaar gesteld op de website van Groenkennisnet.

Het leerboek is ontwikkeld voor HBO studenten, maar biedt waardevolle basiskennis over fokkerij en genetica voor elke fokker of andere geïnteresseerde.